ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς επηρεάζει η ποιότητα του γάμου την υγεία

18 Αυγούστου 2022, 18:00

images

Πενήντα χρόνια επιστημονικών ερευνών έχουν αποδείξει ότι η ποιότητα του γάμου σας έχει σημασία για τη σωματική σας υγεία. Γενικά, οι άνθρωποι που έχουν έναν ευτυχισμένο γάμο είναι πιο υγιείς και ζουν περισσότερο από αυτούς που είναι δυστυχισμένοι με το γάμο τους και οι ερευνητές αναζητούν εδώ και πολύ καιρό πιθανές εξηγήσεις.

Η φτώχεια είναι η μία αιτία. Το οικονομικό στρες καταστρέφει τις σχέσεις και η χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση συχνά σημαίνει μειωμένη πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, λιγότερες επιλογές υγιεινής διατροφής, χειρότερες συνθήκες εργασίας, λιγότερο ασφαλείς γειτονιές και φτωχότερο ύπνο και άλλα.

Πέρα από τους κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες, ένας τοξικός γάμος τροφοδοτεί το άγχος. Ο καυγάς με έναν σύντροφο αυξάνει την αρτηριακή πίεση και αλλάζει το ανοσοποιητικό σύστημα με τρόπους που, μακροπρόθεσμα, μπορεί να συμβάλουν σε καρδιαγγειακές παθήσεις και να επιταχύνουν τη γήρανση.

Επιπλέον, οι ανθυγιεινές συνήθειες μπορεί να είναι πιο δύσκολο να σταματήσουν όταν και οι δύο σύντροφοι τις ακολουθούν. Μια διάσημη μελέτη ζήτησε από ζευγάρια να μιλήσουν για ένα δύσκολο συζυγικό πρόβλημα και στη συνέχεια να συνεχίσουν τη συζήτηση ενώ κάπνιζαν ένα τσιγάρο. Όταν και οι δύο σύντροφοι κάπνιζαν, το τσιγάρο, όχι μόνο ενίσχυε τη διάθεσή τους, αλλά και έκανε τους συντρόφους να αισθάνονται περισσότερο συγχρονισμένοι. Με άλλα λόγια, το κάπνισμα από κοινού αύξησε την απόλαυσή τους συνολικά κι έφερε τους συντρόφους συναισθηματικά πιο κοντά. Αυτού του είδους το δέσιμο μπορεί να κάνει το κάπνισμα πιο ικανοποιητικό και πιο δύσκολο να κοπεί.

Τα ίδια πρότυπα μπορεί να ισχύουν και για άλλες συμπεριφορές υγείας - επίπεδα δραστηριότητας, υγιή ύπνο και επιλογές τροφίμων. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη, ο δείκτης μάζας σώματος ήταν υψηλότερος μεταξύ των γυναικών σε ζευγάρια που έτρωγαν ανάλογα με τη διάθεσή τους, αλλά μόνο όταν το ζευγάρι θεωρούσε τον εαυτό του ως μια ενιαία μονάδα (δηλαδή, ένιωθαν ότι το «εμείς» υπερβαίνει το «εσύ και εγώ») όταν επρόκειτο για τις ρουτίνες υγείας τους.

Έχοντας, επομένως, επίγνωση ότι το άγχος και η ταλαιπωρία ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας (και, ομοίως, ότι το άγχος μας επηρεάζει την υγεία του), μπορούμε να είμαστε πιο ενεργοί, προστατεύοντας την ευημερία του συντρόφου μας, αλλά και τη δική μας. Και να θυμάστε: Κάθε μέρα φέρνει μια νέα ευκαιρία για να ξεκινήσετε (ή να συνεχίσετε) μια υγιή ρουτίνα.


Σχετικά Άρθρα