ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς βιώνουν τα συναισθήματά τους εντός του γάμου τα δύο φύλα

18 Ιανουαρίου 2024, 18:00

images

«Η επιθυμία για γάμο είναι ένα βασικό και πρωταρχικό ένστικτο στις γυναίκες», είχε παρατηρήσει η σπουδαία Nora Ephron. «Ακολουθείται από ένα άλλο βασικό και αρχέγονο ένστικτο: Η επιθυμία να είσαι ξανά single». Ο ειδικός συμπεριφοράς, Saurabh Bhargava του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon στο Πίτσμπουργκ, δημοσίευσε νέα μελέτη στο Psychological Science, με συναρπαστικά ευρήματα. Το πρώτο είναι ότι οι γυναίκες ανέφεραν ότι έχουν συναισθήματα αγάπης σχεδόν 2 φορές πιο συχνά από τους άνδρες. Το δεύτερο είναι ότι, κατά τη διάρκεια μιας μακροχρόνιας σχέσης, οι γυναίκες βιώνουν κατά μέσο όρο μια πολύ πιο απότομη πτώση σε αυτά τα συναισθήματα σε σύγκριση με τους άνδρες συντρόφους τους.

Ενώ οι άνδρες παρουσίασαν μείωση κατά 9,2% στα συναισθήματά τους προς τους συζύγους τους, οι γυναίκες είδαν αντίστοιχη πτώση της τάξης του 55,2%. Ένα παρόμοιο αποτέλεσμα παρατηρείται σε ό,τι αφορά τα συναισθήματα πάθους, με το γάμο να οδηγεί σε μείωση κατά 55,3% της επιθυμίας των γυναικών για τους συντρόφους τους.

Η Camilla Nicholls, σύμβουλος ζευγαριών, υποστηρίζει ότι τα ευρήματα δεν ανταποκρίνονται στην επαγγελματική της εμπειρία: «Το σημαντικό χάσμα μεταξύ των φύλων που προτείνεται από την έρευνα, δεν καταγράφεται στις συνεδρίες».

Η Joanna Harrison είναι πρώην δικηγόρος διαζυγίων, η οποία, έχοντας αποφασίσει ότι ήθελε να βοηθήσει τις σχέσεις προτού διαλυθούν, έγινε σύμβουλος ζευγαριών. Είναι επίσης συγγραφέας του Five Arguments All Couples (Need to) Have. «Οι γυναίκες είναι αυτές που ζητούν διαζύγιο πιο συχνά», σημειώνει, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να εκτιμηθεί τι ακριβώς σημαίνει αυτό – εκτός από το ότι δείχνει μια έντονη έλλειψη παθητικότητας.

Αν και οι ρόλοι των φύλων δεν ανταποκρίνονται πλέον στα άκαμπτα στερεότυπα, είναι δίκαιο να πούμε ότι η πλειοψηφία των ανδρών δεν είναι τόσο ενεργοί στο σπίτι όσο θα ήθελαν να πιστεύουν. Τα δεδομένα της μελέτης του Bhargava δείχνουν ότι οι άνδρες έχουν την τάση να χαλαρώνουν μετά τη δουλειά, σε αντίθεση με τις συντρόφους τους. Παρόλα αυτά και σε κάθε περίπτωση, η αγάπη και η κατανόηση είναι τα μυστικά της επιτυχίας.

Σχετικά Άρθρα