ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς αντιλαμβάνονται τα δύο φύλα τα κόμικς; Διαφέρουμε και σε αυτό;

12 Ιανουαρίου 2024, 18:00

images

Νέα μελέτη που εστιάζει στα έντυπα καρτούν μεταξύ 1930- 2010, αποκαλύπτει ενδιαφέρουσες διαφορές στο χιούμορ μεταξύ των φύλων. Ωστόσο, και τα δύο φύλα φαίνονται να ενδιαφέρονται για τα κινούμενα σχέδια που εξερευνούν την πολυπλοκότητα του ρομαντισμού, αναφέρει το Neuroscience ενώ οι άντρες προτιμούν τα αστεία που έχουν να κάνουν με την εικόνα, και οι γυναίκες προτιμούν το χιούμορ με πολιτικά θέματα και σχέσεις.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Robin Dunbar του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό De Gruyter Humor, βρήκε επίσης κάποιες ομοιότητες, με τα 2 φύλα να απολαμβάνουν κινούμενα σχέδια που εμβαθύνουν στην πολυπλοκότητα του ρομαντισμού.

Τα δεδομένα της μελέτης συλλέχθηκαν από 3.380 άτομα που παρακολούθησαν έκθεση με έντυπα καρτούν γνωστών καλλιτεχνών στο The Cartoon Museum του Λονδίνου. Το χιούμορ τέτοιων κινουμένων σχεδίων βασίζεται ιδιαίτερα στην εικόνα και συχνά χρησιμοποιεί μια λεζάντα για να προσθέσει το πλαίσιο και να γίνει κατανοητό. Η ηλικία των συμμετεχόντων δεν επηρέασε σημαντικά το πόσο χιουμοριστικό θεωρούταν ένα κινούμενο σχέδιο, όπως και ο χρόνος από τη δημοσίευσή του. Ωστόσο, βρέθηκαν κάποιες μέτριες διαφορές μεταξύ των φύλων, με τις γυναίκες να δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση για αστεία για οικιακές καταστάσεις και πολιτικούς σχολιασμούς.

Αυτό το εύρημα μπορεί να αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο άνδρες και γυναίκες διαχειρίζονται τις σχέσεις τους, υποθέτουν οι συγγραφείς. «Υποστηρίζουμε ότι αυτές οι διαφορές στην προτίμηση του χιούμορ προκύπτουν από τις αξιοσημείωτες διαφορές στο κοινωνικό στυλ των 2 φύλων», λέει ο καθηγητής Dunbar. 

«Αυτή η επεξήγηση είχε προηγουμένως παραβλεφθεί επειδή οι ψυχολόγοι και άλλοι έχουν επικεντρωθεί στις διαφορές τύπου IQ, οι οποίες είναι ελάχιστες», καταλήγει.

Σχετικά Άρθρα