ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ψωρίαση των γεννητικών οργάνων και σεξουαλική ζωή

04 Οκτωβρίου 2023, 18:00

images

Η ψωρίαση των γεννητικών οργάνων είναι ένα κοινό πρόβλημα για άτομα με ψωρίαση. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση μελέτης, το 63% των ατόμων με ψωρίαση, αναπτύσσουν την πάθηση στα γεννητικά τους όργανα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ψωρίασης (NPF) των ΗΠΑ, η ψωρίαση των γεννητικών οργάνων μπορεί να επηρεάσει τις ακόλουθες περιοχές:

Πέος, όσχεο ή αιδοίο.

Ηβική περιοχή.

Πλάγια ανάμεσα στους γλουτούς, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος γύρω από τον πρωκτό.

Εσωτερικό και άνω μηρό.

Πλάγια ανάμεσα στην περιοχή του μηρού και των γεννητικών οργάνων.

Είναι αναμενόμενο ότι η ψωρίαση των γεννητικών οργάνων, να περιπλέκει τη σεξουαλική ζωή. Περισσότερο από το 40% των ατόμων με ψωρίαση (και όχι μόνο ψωρίαση των γεννητικών οργάνων) αναφέρουν κάποιο είδος σεξουαλικής δυσλειτουργίας, πιθανόν λόγω των συναισθηματικών στρεσογόνων παραγόντων που συνοδεύουν την πάθηση, σύμφωνα με αναφορά.

Εάν η ψωρίαση των γεννητικών οργάνων προκαλεί προβλήματα μεταξύ του ζευγαριού, «μερικές φορές βοηθά ο ασθενής και ο σύντροφός τους να έρθουν μαζί σε μια επίσκεψη σε γιατρό», λέει ο Jeffrey I. Ellis, MD, δερματολόγος στο Northwell Health στο νοσοκομείο Glen Cove στη Νέα Υόρκη.

Η πιο σημαντική πληροφορία που πρέπει να μοιραστείτε με ένα/μία σύντροφο: Η ψωρίαση των γεννητικών οργάνων δεν είναι μεταδοτική.

Περισσότερες συμβουλές για να κάνετε το σεξ πιο εύκολο κι ευχάριστο:

Αποφύγετε το σεξ όταν η περιοχή των γεννητικών οργάνων είναι φλεγμονώδης ή ερεθισμένη.

Χρησιμοποιήστε τοπικά φάρμακα στις περιοχές των γεννητικών οργάνων μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Μην προσπαθήσετε να επιταχύνετε την επούλωση χρησιμοποιώντας περισσότερα από τα συνιστώμενα.

Διατηρήστε την περιοχή των γεννητικών οργάνων σας καθαρή και καθαρίστε την απαλά μετά από οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα.

Χρησιμοποιήστε ένα λιπαντικό για να αποφύγετε τον ερεθισμό των φλεγμονωδών περιοχών.

Σχετικά Άρθρα