ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρωτοποριακή επέμβαση χαρίζει τη μητρότητα και αφαιρεί τον κίνδυνο μελλοντικού καρκίνου

06 Νοεμβρίου 2023, 18:00

images

Τέσσερις γυναίκες υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης ωοθηκών και σαλπίγγων, ενώ γεννούσαν με καισαρική τομή. Σκοπός ήταν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών μελλοντικά καθώς γνώριζαν ότι έφεραν τα "ένοχα" γονίδια.

Οι πρωτοποριακές επεμβάσεις «2 σε 1», οι οποίες έλαβαν χώρα σε νοσοκομείο του Λονδίνου, είχαν θετική έκβαση με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι δεν είναι μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί ελαφράν την καρδία, καθώς η αφαίρεση των ωοθηκών βάζει μια γυναίκα σε μία φάση πρόωρης εμμηνόπαυσης. Εξάλλου, η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης οργάνων την ώρα της καισαρικής τομής, θέτει τον κίνδυνο αυξημένης απώλειας αίματος, λόγω των σωματικών αλλαγών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ωστόσο, μέσω αυτής της μεθόδου, μία γυναίκα μπορεί να αποφύγει την αναμονή ετών για την τυπική επέμβαση μείωσης του κινδύνου καρκίνου, μέσω της αφαίρεσης των σαλπίγγων και των ωοθηκών, η οποία είναι συνήθως ανεξάρτητη διαδικασία.

Ο καθηγητής Adam Rosenthal, ο οποίος πραγματοποίησε τη διαδικασία στο Νοσοκομείο University College του Λονδίνου, δήλωσε ότι αυτού του είδους η ταυτόχρονη χειρουργική επέμβαση δεν έχει αναφερθεί στο παρελθόν σε ιατρικό περιοδικό. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην τελευταία έκδοση του περιοδικού Obstetrics and Gynecology.

Η Claire Rodrigues Lee, είναι 45 ετών σήμερα, κάτοικος Λονδίνου, και 1 από τις 4 γυναίκες που έκαναν την πρωτοποριακή διπλή επέμβαση, η οποία χρειάστηκε περίπου 1 ώρα για να ολοκληρωθεί. Ήταν ξύπνια καθόλη τη διάρκεια της επέμβασης, αλλά είχε υποβληθεί σε ραχιαία αναισθησία. Η εγχείρησή της το 2019, όταν μόλις είχε κλείσει τα 41, και έγινε ταυτόχρονα με τη γέννηση του δεύτερου παιδιού της.

Η ίδια δήλωσε στο BBC News: "Μου τον έδωσαν στα χέρια, οπότε τον πήρα αγκαλιά - νομίζω ότι ήταν πριν ξεκινήσουν την επόμενη διαδικασία-. Μετά τον έδωσα στον άντρα μου και ξεκίνησαν το δεύτερο μέρος".

Εξηγώντας τι συνεπάγεται η διαδικασία, ο καθηγητής Rosenthal είπε: «Σηκώνουμε το πάνω μέρος της μήτρας έξω από την κοιλιά για να αφαιρέσουμε τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες από την κοιλιακή τομή, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμες.

"Το μόνο πραγματικό πρόβλημα είναι ότι τα αιμοφόρα αγγεία διογκώνονται πολύ στην εγκυμοσύνη, επομένως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή για να αποφευχθεί η καταστροφή τους. Τα απολινώνουμε ή τα καυτηριάζουμε πολύ προσεκτικά".

Να σημειώσουμε ότι οι γυναίκες που φέρουν το "ένοχο" γονίδιο έχουν 80% πιθανότητα να αναπτύξουν στη ζωή τους καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών. Για αυτό το λόγο, εφόσον έχουν υποβληθεί στην απαιτούμενη γενετική εξέταση και γνωρίζουν ότι φέρουν το γονίδιο, έχουν την επιλογή να κάνουν πρώτα τα παιδιά τους και στη συνέχεια να αφαιρέσουν μαστούς και ωοθήκες (όπως έκανε προ ετών η Αμερικανίδα ηθοποιός Ατζελίνα Τζολί). Αυτό το δραστικό μέτρο βέβαια δεν το λαμβάνουν πολλές γυναίκες, ενώ άλλες δεν θέλουν καν να γνωρίζουν αν φέρουν το γονίδιο, παρότι έχουν χάσει από αυτά τα είδη παραπάνω από δύο γυναίκες της άμεσης οικογένειάς τους, όπως είναι η γιαγιά, η μητέρα ή η αδελφή.

Σχετικά Άρθρα