ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρωτοποριακή αγωγή «θεράπευσε» γυναίκα με HIV

20 Μαρτίου 2023, 18:00

images

Ερευνητές στο 29ο ετήσιο Συνέδριο Ρετροϊών και Ευκαιριακών Λοιμώξεων, ανακοίνωσαν το 2022 ότι και τέταρτο άτομο «θεραπεύτηκε» αποτελεσματικά από τον ιό HIV, μέσω μεταμοσχεύσεων βλαστικών κυττάρων για καρκίνο του αίματος, στην προκειμένη περίπτωση οξεία μυελογενή λευχαιμία. Τώρα ένα χρόνο αργότερα, οι ερευνητές μοιράζονται τα ευρήματά τους λεπτομερώς στο περιοδικό Cell, δίνοντας πλήρη εικόνα της λεγόμενης «ασθενούς της Νέας Υόρκης», μιας μεσήλικης γυναίκας που τώρα ζει με τον ιό HIV σε πλήρη ύφεση.

Έχουν προηγηθεί 3 ακόμη ασθενείς (όλοι άνδρες), οι οποίοι έχουν δει τον HIV τους να «θεραπεύεται» αποτελεσματικά, ως αποτέλεσμα των μεταμοσχεύσεων βλαστικών κυττάρων.

Οι μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων τους προήλθαν από συμβατούς ενήλικες δότες, ενώ οι δικές της προέρχονταν από ομφαλοπλακουντιακό αίμα.

Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη διαρκώς αυξανόμενη κατανόηση των επιστημόνων για το πώς η σύγχρονη ιατρική αντιμετωπίζει μια διαρκή παγκόσμια κρίση υγείας, δεδομένου ότι 38,4 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό HIV παγκοσμίως, σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Λαμβάνοντας υπόψη τους ότι αυτή είναι η πρώτη έγχρωμη γυναίκα που έχει φτάσει σε επίπεδο ύφεσης του ιού HIV, οι ειδικοί λένε ότι η περίπτωση αυτή υπογραμμίζει επίσης το γιατί πρέπει να γίνουν περισσότερα για να συμπεριληφθούν άτομα από υποεκπροσωπούμενες κοινότητες σε μελέτες, κλινικές δοκιμές και έρευνα αιχμής.

Η Δρ Deborah Persaud, συν-επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και προσωρινή διευθύντρια παιδιατρικών μολυσματικών ασθενειών και καθηγήτρια παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, δήλωσε ότι αυτό το σημείο αποτελεί ορόσημο στην επιστημονική προσπάθεια καταπολέμησης του HIV.

«Αυτό το άτομο είναι η πρώτη γυναίκα που βρίσκεται σε ύφεση μετά τη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων για καρκίνο του αίματος. Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV παγκοσμίως», δήλωσε η Persaud στο Healthline. «Ακριβώς όπως αυτοί οι 3 άνδρες παρέχουν ελπίδα σε όσους ζουν με τον ιό HIV, το ίδιο κάνει και η περίπτωσή μας, και ειδικά στις γυναίκες».


Σχετικά Άρθρα