ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρόωρη εμμηνόπαυση: Πώς να τη διαχειριστούμε...

05 Ιανουαρίου 2023, 18:00

images

Φανταστείτε ότι είστε στα 20 σας και ανακαλύπτετε ότι μπαίνετε ήδη σε εμμηνόπαυση. Η λεγόμενη Πρωτοπαθής Ωοθηκική Ανεπάρκεια ή Πρόωρη Εμμηνόπαυση (POI), αναφέρεται σε οποιαδήποτε μορφή εμμηνόπαυσης που εμφανίζεται σε γυναίκες κάτω των 40 ετών. Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει γνωστή αιτία και οι γυναίκες με POI μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα εμμηνόπαυσης αρκετά προν φτάσουν τα 50 τους χρόνια.

Όπως μεταδίδει το BBC, περίπου 1 στις 100 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο επηρεάζεται από την πάθηση. Μάλιστα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα ποσοστά θα μπορούσαν να είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτό. Αλλά είναι ένα θέμα που παραμένει υπό συζήτηση.

Οι λογαριασμοί της Δρ Nighat Arif, γιατρού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτοι μηνύματα από γυναίκες που είχαν σχετικές εμπειρίες. Στο ιατρείο της, η Δρ Arif βλέπει επίσης άλλες, σπάνια συζητημένες συνέπειες των POI - όπως το επώδυνο σεξ και την απώλεια της λίμπιντο-.

Η ίδια ζητά καλύτερη κατανόηση της απαιτούμενης φροντίδας κατά την εμμηνόπαυση μεταξύ των επαγγελματιών υγείας και θέλει οι γυναίκες όλων των ηλικιών να «σπάσουν το ταμπού» γύρω από αυτό το ζήτημα.

«Παρακαλώ, μιλήστε με τις γυναίκες της ζωής σας... Κάντε αυτή τη συζήτηση με τη μαμά σας, τη γιαγιά σας, τις θείες σας, τα ξαδέρφια σας, την κουμπάρα σας. Δεν είναι κάτι για το οποίο ντρέπεστε. Μάθετε από αυτό που περνάνε».

Η Δρ Arif λέει ότι πλέον περισσότερες γυναίκες διαγιγνώσκονται με POI λόγω μεγαλύτερης επίγνωσης των συμπτωμάτων, αλλά μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να υπάρξει μία ασφαλής διάγνωση. Και αν δεν ακολουθηθεί κάποια θεραπεία, η POI μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για τα οστά, την καρδιά και τη ψυχική υγεία των γυναικών.

«Μερικοί ασθενείς μπορεί να βρεθούν σε ένα πολύ σκοτεινό μέρος», λέει. «Μπορεί να ήθελαν να κάνουν παιδιά και αυτό να ακυρώνει τις επιλογές ζωής που πίστευαν ότι μπορούσαν να κάνουν».




Σχετικά Άρθρα