ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προστάτης: Ο άνδρας πρέπει να "διαβάζει" τα συμπτώματα και να ζητεί βοήθεια ουρολόγου

29 Ιουλίου 2021, 18:00

images

H συχνουρία, η δυσκολία στην ούρηση, η επιτακτική ούρηση και άλλα ουρολογικά συμπτώματα στον άνδρα, πρέπει να οδηγούν σε ουρολόγο που θα τα εκτιμήσει και θα συστήσει εξετάσεις και πιθανώς αγωγή.

Aπό τα μέσα της δεκαετίας των 50 ετών το ουροποιητικό του άνδρα αρχίζει να δίνει συμπτώματα εξαιτίας της αύξησης του μεγέθους του προστάτη αδένα, δηλαδή εξαιτίας της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη. Η κατάσταση δεν πρέπει να δημιουργεί ανησυχία καθώς αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη, αλλά είναι απαραίτητο ο άνδρας να συμβουλεύεται ουρολόγο για κάθε αλλαγή και νέο σύμπτωμα ώστε να διασφαλίσει ότι δεν συμβαίνει κάτι σοβαρότερο με τον αδένα του. 

Το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ) έχει στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου ένα γρήγορο τεστ που γίνεται αν ο άνδρας απαντήσει στο ερωτηματολόγιο που ακολουθεί.

Το τεστ ονομάζεται Διεθνής Βαθμολογία των Συμπτωμάτων του Προστάτη (International Prostate Symptoms Score, IPSS) και χρησιμοποιείται διεθνώς, για να αξιολογήσουμε τη βαρύτητα των συμπτωμάτων.

Βαθμολογία μέχρι 7 σημαίνει ήπια συμπτώματα, οπότε μπορείτε να καθυστερήσετε την επίσκεψη στον Ουρολόγο, εφόσον, βέβαια, τα συμπτώματα δεν σας επηρεάζουν στην καθημερινότητά σας. Εάν, όμως, το τελικό σκορ είναι πάνω από 7 (8-19 μέτρια συμπτώματα και 20 και πάνω σοβαρά), τότε καλό θα ήταν να επισκεφτείτε ουρολόγο.

ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΤΕΣΤ ΕΔΩ

Σχετικά Άρθρα