ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προστατεύστε τον ...προστάτη σας με καλή φυσική κατάσταση από νέος

14 Ιουλίου 2023, 18:00

images

Πρόσφατη έρευνα, τα στοιχεία της οποίας παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στο Δουβλίνο, έδειξε ότι ένας στους τρεις παχύσαρκους νέους διατρέχει περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Η επιστημονική ομάδα από τη Σουηδία συμπέρανε ότι η αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της εφηβείας και την πρώτη 20ετία ενός νέου άνδρα , αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης θανατηφόρων όγκων αργότερα στη ζωή του.

«Γνωρίζοντας όλο και περισσότερα για τους παράγοντες που προκαλούν τον καρκίνο του προστάτη, φτάνουμε όλο και πιο κοντά στην πρόληψή του. 

Οι μόνοι καθιερωμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως η αύξηση της ηλικίας, το οικογενειακό ιστορικό της νόσου και διάφοροι γενετικοί δείκτες, δεν είναι τροποποιήσιμοι, γεγονός που καθιστά ζωτικής σημασίας τον εντοπισμό παραγόντων κινδύνου που μπορούν να αλλάξουν», αναφέρει η Δρ Μαρίζα ντα Σίλβα, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο Lund.

Ο προστάτης αδένας του άνδρα ξεκινάει να διογκώνεται περίπου στα 50 του χρόνια και για τους περισσότερους αυτό δεν θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Για ένα 20% όμως ίσως υπάρχει κάποια στιγμή μία κακοήθεια την οποία είναι σημαντικό να εντοπίσουν νωρίς. Σε πρώιμα στάδια ο καρκίνος του προστάτη θεραπεύεται πλήρως.

Σχετικά Άρθρα