ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσοχή στα δύο πρώτα χρόνια από την έναρξη ορμονικής αντισύλληψης

20 Ιουνίου 2023, 18:00

images

Σύμφωνα με νέα στοιχεία, που δημοσιεύτηκαν στο Epidemiology and Psychiatric Sciences, η πιθανότητα εμφάνισης της κατάθλιψης λόγω των αντισυλληπτικών χαπιών που λαμβάνουν νέες γυναίκες, ήταν υψηλότερη μέσα στα δύο πρώτα χρόνια από την έναρξη της αντισύλληψης.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με το θέμα, το γεγονός θα μπορούσε να αποδοθεί στις ορμονικές αλλαγές, που ούτως ή άλλως επηρεάζουν την ψυχική υγεία των εφήβων και νέων κοριτσιών λόγω της κρίσιμης αυτής ηλικίας: «Η ισχυρή επίδραση των αντισυλληπτικών χαπιών στις έφηβες θα μπορούσε να αποδοθεί στις ορμονικές αλλαγές που προκαλεί η εφηβεία. Καθώς οι γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας έχουν ήδη βιώσει σημαντικές ορμονικές αλλαγές, μπορεί να είναι πιο δεκτικές όχι μόνο στις ορμονικές αλλαγές αλλά και σε άλλες εμπειρίες ζωής», δήλωσε σχετικά η Δρ Τερέζ Γιοχάνσον, επικεφαλής της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία.

Η μεγάλη αυτή μελέτη συμπεριέλαβε στοιχεία περίπου 265.000 γυναικών, ηλικίας 37 με 71 ετών, από τη UK Biobank για την περίοδο μεταξύ του 2006 και του 2010. Αν και η κατάθλιψη στις ενήλικες γυναίκες μειώθηκε μετά από περίπου δύο χρόνια συστηματικής λήψης κάποιου αντισυλληπτικού, αυτή η παρόμοια συχνότητα παρέμεινε υψηλή στις έφηβες ακόμη και μετά τη διακοπή της λήψης τους. Η διαταραχή της διάθεσης ήταν ένα κοινό παράπονο μεταξύ των γυναικών που που εξετάστηκαν στη μελέτη, που έλαβαν τα ορμονικά αντισυλληπτικά χάπια.

Η συγκεκριμένη μελέτη πάντως, εξέτασε μόνο τα αντισυλληπτικά χάπια, τα οποία περιέχουν προγεσταγόνο και οιστρογόνα, και δεν συμπεριέλαβε άλλες μορφές αντισύλληψης, όπως τους κολπικούς δακτυλίους ή τα χάπια που περιέχουν μόνο προγεστερόνη.


Σχετικά Άρθρα