ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προληπτική αντιρετροϊκή αγωγή σε άτομα υψηλού κινδύνου για HIV

04 Οκτωβρίου 2022, 18:00

images

Με πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Υγείας της Ελλάδας σε νομοσχέδιο θεσμοθετείται η δυνατότητα προληπτικής διάθεσης αντιικών/ αντιρετροϊκών φαρμάκων, στο πλαίσιο της προφύλαξης πριν από την έκθεση («Pre-Exposure Prophylaxis», PrEp). Τα σκευάσματα αυτής της κατηγορίας αφορούν σε άτομα τα οποία είναι μεν αρνητικά στον ιό HIV, αλλά που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης.

Τι είναι η PrEP και σε ποιους απευθύνεται

Η διάθεση της PrEp, αποτελεί πάγιο αίτημα των φορέων που μάχονται την εξάπλωση του HIV/AIDS καθώς ένα χάπι που λαμβάνεται συνήθως καθημερινά, προστατεύει το λήπτη από τον ιό HIV σε ποσοστό 99%.

Με απλά λόγια, η αγωγή PrEp λαμβάνεται από κάποιον που είναι αρνητικός στον HIV, με στόχο να παραμείνει αρνητικός. Είναι αντιρετροϊκό φάρμακο – το ίδιο είδος χαπιού που λαμβάνεται από κάποιον που ήδη είναι θετικός στον HIV και αποτελεί τη θεραπεία του.

Αν ένα άτομο που βρίσκεται σε PrEP εκτεθεί στον HIV, τα φάρμακα που λαμβάνει εμποδίζουν τον ιό να εισέλθει στα κύτταρα του οργανισμού του και να αντιγραφεί. Αυτό εμποδίζει τον HIV από τα να εγκατασταθεί στον οργανισμό και επομένως εμποδίζει την έκθεση του ατόμου που λαμβάνει PrEP στον HIV.

Η PrEp διατίθεται σε αρκετές χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως η Γαλλία, η Νορβηγία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κένυα, η Ταϊλάνδη και η Νότια Αφρική μεταξύ άλλων. 

Σχετικά Άρθρα