ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προεμμηνορροϊκά συμπτώματα: Θέμα δημόσιας υγείας με σεξουαλικές επιπτώσεις

19 September 2022, 18:00

images

Λήθαργος, φούσκωμα, εναλλαγές της διάθεσης, λιγούρες. Πολλές γυναίκες  με έμμηνο ρύση εμφανίζουν ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα ενόψει της περιόδου τους. Για κάποιες, είναι απλώς μια ταλαιπωρία, αλλά σε άλλες μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την καθημερινή ζωή επί σειρά πολλών ετών.

Οι υπάρχουσες έρευνες, δείχνουν ότι περίπου το 80% των γυναικών με έμμηνο ρύση εμφανίζουν τουλάχιστον ένα προεμμηνορροϊκό σύμπτωμα κάθε μήνα. Μια νέα μελέτη από το Archives of Women's Mental Health, διαπίστωσε τώρα ότι, μεταξύ 238.114 ερωτηθέντων παγκοσμίως, «το 28,61% ανέφερε ότι τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα, επηρέαζαν την καθημερινότητά τους σε κάθε κύκλο και ένα επιπλέον 34,84% ανέφερε ότι τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα επηρέασαν την καθημερινότητά τους και τη διάθεσή τους για σεξουαλική επαφή».

Οι συμμετέχουσες στην έρευνα για αυτήν τη μελέτη, ήταν χρήστριες της εφαρμογής Flo Health για κινητά, η οποία είναι ένα εργαλείο παρακολούθησης του εμμηνορροϊκού κύκλου. Οι ερωτηθείσες ήταν ηλικίας από 18 έως 55 ετών.

Το πιο κοινό σύμπτωμα κάθε κύκλου, που αναφέρθηκε από το εκπληκτικό 85,28% των ερωτηθεισών, ήταν η αυξημένη όρεξη για φαγητό. Οι εναλλαγές της διάθεσης και το άγχος επηρέασαν σχεδόν το 65%, ενώ η κόπωση αναφέρθηκε από το 57%. Περίπου το 63% των ερωτηθεισών, δήλωσε ότι τα συμπτώματά τους επηρέασαν την καθημερινότητά τους τουλάχιστον μερικούς μήνες, με περισσότερο από το 28% να αναφέρει συμπτώματα σε κάθε κύκλο που είχε αντίκτυπο και στη σεξουαλική ζωή.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι τα δεδομένα τους δείχνουν «ότι τα συμπτώματα της προεμμηνορροϊκής διάθεσης, αποτελούν βασικό ζήτημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως».

Η Δρ Jennifer L. Payne, η οποία ηγήθηκε της μελέτης, σχολίασε ότι «υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές στρατηγικές που είναι διαθέσιμες για τη θεραπεία των προεμμηνορροϊκών συμπτωμάτων που επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργία μιας γυναίκας».

«Η αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το πόσο συχνά είναι αυτά τα συμπτώματα και ότι, εάν επηρεάσουν τη λειτουργικότητα, υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες, θα βοηθήσει τις γυναίκες να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους», σημείωσε.



Σχετικά Άρθρα