ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΟΥ: Τέλος στο συναγερμό για την ευλογιά των πιθήκων

16 Μαΐου 2023, 18:00

images

Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι πλέον μια παγκόσμια έκτακτη απειλή για τη δημόσια υγεία, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σχεδόν ένα χρόνο μετά την εμφάνισή της. Ο ιός  εξακολουθεί να μεταδίδεται και θα μπορούσαν να συνεχιστούν περαιτέρω κύματα και εστίες, αλλά το σοβαρότερο επίπεδο συναγερμού έχει τελειώσει, προσέθεσε ο ΠΟΥ.

Η επίσημη ονομασία της μόλυνσης είναι Mpox και προκαλείται από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, μέλος της ίδιας οικογένειας ιών με την ευλογιά, αν και είναι λιγότερο σοβαρός. Τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκεφάλους, πρηξίματα, πόνο στην πλάτη, μυϊκούς πόνους. Στη συνέχεια, μπορεί να εμφανιστεί κάμπο εξάνθημα, που συχνά ξεκινά από το πρόσωπο κι ύστερα εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος, συνηθέστερα στις παλάμες των χεριών και στα πέλματα των ποδιών.

Οποιοσδήποτε έχει τον ιό θα πρέπει να απέχει από το σεξ όσο έχει συμπτώματα, για να αποτραπεί η μετάδοσή του σε άλλους ανθρώπους. Τα εμβόλια μπορούν επίσης να προστατεύσουν σε μεγάλο βαθμό.

Περισσότερα από 87.000 κρούσματα και 140 θάνατοι έχουν αναφερθεί από 111 χώρες κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας αυτής επιδημίας, σύμφωνα με καταμέτρηση του ΠΟΥ. Ωστόσο, σχεδόν 90% λιγότερα κρούσματα καταγράφηκαν τους τελευταίους 3 μήνες σε σύγκριση με την προηγούμενη 3μηνη περίοδο, που σημαίνει ότι δεν απαιτείται πλέον το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, είπε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, επικεφαλής του ΠΟΥ.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόνο 10 περιπτώσεις έχουν αναφερθεί από την αρχή του έτους. Η ανακοίνωση έρχεται μόλις 1 εβδομάδα αφότου η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών κήρυξε επίσης την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την COVID λήξασα. Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος (PHEIC) σηματοδοτεί ότι οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν για να διαχειριστούν μια κοινή απειλή, όπως μια επιδημία.

Τώρα υπάρχει μόνο μία δηλωμένη από τον ΠΟΥ PHEIC - για τον ιό της πολιομυελίτιδας, η οποία ανακοινώθηκε το Μάιο του 2014. Η Δρ Katy Sinka, επικεφαλής των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων στην Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: «Εάν δικαιούστε και εξακολουθείτε να χρειάζεται να κάνετε το εμβόλιο, ελάτε πριν από τους καλοκαιρινούς μήνες για να διασφαλίσετε ότι έχετε τη μέγιστη προστασία.

«Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου θα λήξουν στις 16 Ιουνίου και οι δύο δόσεις θα σταματήσουν στα τέλη Ιουλίου», συμπληρώνει.



Σχετικά Άρθρα