ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πότε μία σχέση βασίζεται στη χρησιμοθηρία...

19 Αυγούστου 2022, 18:00

images

Συνήθως επιλέγουμε να είμαστε σε μακροχρόνια σχέση με κάποιον αν είμαστε ερωτευμένοι με αυτό που είναι. Ωστόσο, σε περισσότερες περιπτώσεις από όσες θα θέλαμε να παραδεχτούμε, υπάρχουν και άλλες σκέψεις – όπως η κοινωνική/οικονομική κατάσταση της οικογένειας στην οποία ανήκουν, το πώς μπορούν να μας βοηθήσουν να πετύχουμε τους δικούς μας στόχους, καθώς  και τα οικονομικά και υλικά τους προνόμια.

Αν και το να αντιμετωπίζετε κάποιον ως πόρο δεν είναι εντελώς κακό, μπορεί να είναι πρόβλημα όταν είναι το θεμέλιο της σχέσης σας. Η ψυχολόγος Xijing Wang αναφέρεται σε αυτή την προσέγγιση ως μια διάσταση της αντικειμενοποίησης, δηλαδή, η θέαση ενός ατόμου ως αντικείμενο. Σύμφωνα με την προοπτική αυτή, οι άνθρωποι υποβαθμίζονται ως καθαρά εργαλεία των οποίων η λειτουργία είναι να διευκολύνουν την επίτευξη του στόχου των άλλων. Στην ουσία, από τη στιγμή που ακολουθούμε μια προσέγγιση εργαλειοποίησης των ανθρώπων, μας ενδιαφέρει μόνο πόσο χρήσιμος είναι ένας άνθρωπος για εμάς.

Η Wang αναφέρει δύο λόγους για τους οποίους αυτή η προσέγγιση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις στενές σχέσεις:

Αρχικά, κανένας σύντροφος δεν θα είναι «χρήσιμος» για πάντα. Οι στόχοι των ανθρώπων μπορεί να διαφέρουν ουσιαστικά κατά τη διάρκεια διαφορετικών σταδίων της ζωής και ως εκ τούτου τα «εργαλεία» που χρειάζονται μπορεί να ποικίλλουν. Με άλλα λόγια, αν και ο Β μπορεί να βοηθήσει τον Α για έναν συγκεκριμένο στόχο κατά τη διάρκεια μιας ορισμένης χρονικής περιόδου, είναι δύσκολο για τον Β να είναι συνεχώς χρήσιμος για τον Α. Έτσι, εάν ο Α θέλει ο Β να είναι πάντα «χρήσιμος», ο Α θα τελικά θα απογοητευτεί.

Ο σύντροφός σας μπορεί να αισθάνεται ότι τον αντικειμενοποιείτε. Μάλιστα, σύμφωνα με την Wang, η μεταχείριση με έναν τόσο σκληρό και αποπροσωποποιημένο τρόπο από ένα σύντροφο μπορεί να είναι αφόρητη, κάνοντάς τον να νιώθει πως δεν αξίζει και τον εκμεταλλεύεστε.

Εάν αισθάνεστε ότι ο σύντροφός σας σας βλέπει από μια αποκλειστικά χρησιμοθηρική οπτική, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν φταίτε εσείς και δεν πρέπει να το αφήσετε να επηρεάσει την αυτοεκτίμησή σας. Οι άνθρωποι δρουν με βάση τους στόχους τους και η επίτευξη αυτών μπορεί να οδηγήσει σε μια προσέγγιση εργαλειοποίησης που σαφώς επηρεάζει τις κοινωνικές σχέσεις, από τις πιο τυπικές μέχρι τις πιο στενές.

Τέλος, η έναρξη μιας ειλικρινούς συζήτησης με το σύντροφό σας, ένα αγαπημένο σας πρόσωπο ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας συνιστάται σε τέτοιες περιπτώσεις, καθώς μπορεί να επηρεάσει άμεσα την ευημερία και την αυτοεικόνα σας.



Σχετικά Άρθρα