ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πόσο ευτυχισμένοι είμαστε και με τι;

15 Νοεμβρίου 2023, 18:00

images

Στην Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας, ερευνητική ομάδα κατατάσσει κάθε χρόνο τις χώρες με την υψηλότερη ποιότητα ζωής. Η κατάταξη βασίζεται σε έρευνα, στην οποία 1.000 άτομα σε καθεμία από τις 157 συμμετέχουσες χώρες, καλούνται να βαθμολογήσουν τη ζωή τους σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10.

«Με βάση στοιχεία, όπως αυτό και μελέτες σε πολλές χώρες, υπολογίσαμε τι συμβάλλει στην ευτυχία του παγκόσμιου πληθυσμού», ενημέρωσε ο Δρ Røysamb. Η χώρα στην οποία ζείτε επηρεάζει την ευτυχία σας κατά 20%... «Αυτός ο παράγοντας περιλαμβάνει οτιδήποτε είναι το ίδιο για τους ανθρώπους σε μια μόνο χώρα», λέει. Η ομάδα μελέτης αξιολογεί αυτό το ποσοστό ως υψηλό, αν και, όπως επισημαίνει, «δεν είναι το παν».

Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν το επίπεδο ευημερίας ενός έθνους, την εμπιστοσύνη των πολιτών, το επίπεδο διαφθοράς, καθώς και το αν η χώρα εμπλέκεται σε πόλεμο. Η Φινλανδία και το Αφγανιστάν αποτελούν τα δύο άκρα αυτής της κλίμακας.

Οι άνθρωποι συνδέονται επίσης διαφορετικά μέσω των γονιδίων που έχουν κληρονομήσει. Ενώ, καθένας έχει διαφορετική διαδρομή ζωής, αποτελούμενη από ξεχωριστές εμπειρίες, στοιχεία που επίσης παίζουν ρόλο στο επίπεδο χαράς που αισθάνονται. Η οικογένεια, οι φίλοι και οι χώροι εργασίας είναι καθοριστικής σημασίας για την ευημερία μας. Επιπλέον, διαφοροποιούν τη ζωή και το επίπεδο ευτυχίας του καθενός από εμάς.

«Σε αυτούς τους καιρούς, που δίνεται τόση έμφαση στις δυσκολίες ψυχικής υγείας, τις κλιματικές προκλήσεις και τον πόλεμο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να σκεφτόμαστε την ποιότητα ζωής των ανθρώπων», λέει ο Røysamb.

«Ωστόσο, η ζωή είναι κάτι περισσότερο από την απλή αποφυγή ψυχικών ή σωματικών ασθενειών», τονίζει ο Δρ Røysamb. «Είναι, επίσης, το να βρεις νόημα στην καθημερινότητα. Το να ανοίγεις την πόρτα στα θετικά συναισθήματα καθημερινά, είναι αυτό που θα σε βάλει στο δρόμο για μια καλύτερη ζωή».

Φυσικά, επισημαίνουν οι ειδικοί, για τους ανθρώπους που διαθέτουν επαρκείς κοινωνικούς και οικονομικούς πόρους, είναι ακόμη πιο εύκολο να απολαύσουν μια ευτυχισμένη ζωή. Το ένα στοιχείο που όλοι μπορούμε να έχουμε για μια καλύτερη ζωή. Κι ένα πράγμα που ο Δρ Røysamb θεωρεί σημαντικό για τη διασφάλιση της ευτυχίας, είναι η αίσθηση του σκοπού.

Οι υψηλές βαθμολογίες των σκανδιναβικών χωρών στην ευτυχία, μαρτυρούν κάτι για το πώς κατάφεραν να δημιουργήσουν σχετικά καλές κοινωνίες. «Μπορούμε να δούμε πώς παράγοντες όπως η φτώχεια, ο πόλεμος και η διαφθορά «κλέβουν» την ποιότητα ζωής των ανθρώπων σε άλλες χώρες. Οι σκανδιναβικές χώρες δεν αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις», προσθέτει ο Δρ Røysamb.

Οι συγκρούσεις στις προσωπικές σχέσεις είναι, επίσης, σημαντικό πρόβλημα. Γι’ αυτό προσπαθήστε να περιβάλλεστε από αρμονικές σχέσεις και να απομακρύνετε από τη ζωή σας τους τοξικούς ανθρώπους.

Σχετικά Άρθρα