ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πολλές γυναίκες υποφέρουν χωρίς να γνωρίζουν την αιτία επί χρόνια

28 Αυγούστου 2023, 18:00

images

Υπολογίζεται ότι μία στις δέκα γυναίκες παγκοσμίως παρουσιάζει ενδομητρίωση, με το χειρότερο να είναι ότι δεν γνωρίζει επί σειρά ετών τι της προκαλεί τους πόνους και περνούν μέχρι και 12 χρόνια πριν κάποιος της κάνει ασφαλή διάγνωση της κατάστασης.

Η ενδομητρίωση μπροκαλεί έντονο πόνο κατά την έμμηνο ρύση, τη σεξουαλική επαφή, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε υπογονιμότητα. 

Νέα ανασκόπηση επιστημόνων από τις ΗΠΑ, έριξε φως σε διάφορους τομείς με στόχο να μειωθεί ο χρόνος διάγνωσης και θεραπείας της νόσου στην οποία γίνεται υποδιάγνωση κυρίως επειδή θεωρείται "φυσιολογικό" να πονάει μία νέα γυναίκα όταν περιμένει ή έχει έμμηνο ρύση.

Η ενδομητρίωση είναι μια γυναικολογική πάθηση κατά την οποία ιστός που μοιάζει με το ενδομήτριο, αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα. Εστίες ενδομητρίωσης μπορεί να υπάρχουν σε διάφορα σημεία της κοιλιακής χώρας, συμπεριλαμβανομένων των ωοθηκών, των σαλπίγγων και της ουροδόχου κύστης. Είναι χρόνια πάθηση και η θεραπεία επικεντρώνεται κυρίως στη διαχείριση των συμπτωμάτων, δηλαδή στον περιορισμό του πόνου που ούτως ή άλλως βελτιώνεται ή εξαφανίζεται μετά την εμμηνόπαυση.

Μαζί με τον πόνο στην κοιλιά, η γυναίκα πάντως βιώνει δυσφορία στις κινήσεις του εντέρου, διάρροια, δυσκοιλιότητα, συχνουρία και επείγουσα ανάγκη για ούρηση, πολύ αίμα στην περίοδο, πόνους στο στήθος ή το πόδι και χρόνια κόπωση.

Η πέραν πάσης αμφιβολίας διαπίστωση της κατάστασης, γίνεται με διερευνητική λαπαροσκοπική επέμβαση και η όποια θεραπεία δίνεται κατά περίπτωση από το γυναικολόγο.

Με βάση μια ανάλυση των μελετών που έκαναν οι Αμερικανοί ερευνητές, η διάγνωση καθυστερεί από κακή ενημέρωση της γυναίκας, ανεπαρκές σύστημα υγείας στη χώρα που ζει και το φόβο της να κάνει λαπαροσκόπηση για να φανεί εκ των έσω αν έχει το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Σχετικά Άρθρα