ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πολλές γυναίκες στην εμμηνόπαυση χρειάζονται λιπαντικά προϊόντα

22 Ιουλίου 2020, 18:00

images

Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία έχουν την απαραίτητη υγρασία στον κόλπο τους. Αλλά η ποσότητα των κολπικών υγρών είναι διαφορετική από γυναίκα σε γυναίκα και σίγουρα δεν είναι αρκετά όταν μειώνονται τα οιστρογόνα με την έλευση της εμμηνόπαυσης.

Όπως εξηγεί ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, μαιευτήρας - γυναικολόγος, επίκ. καθηγητής  Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης, οι εκκρίσεις προστατεύουν τον κόλπο από μολύνσεις. Όπως βγαίνουν από τον κόλπο, συμπαρασύρουν και απομακρύνουν τα μικρόβια που βρίσκονται εκεί και έτσι βοηθούν τον κόλπο να «αυτοκαθαρίζεται». Όμως εξίσου σημαντικό ρόλο παίζουν και για την ερωτική επαφή, καθώς λειτουργούν ως φυσικό λιπαντικό, μειώνοντας την τριβή, που θα προκαλούσε πόνο, και επιτρέπουν την ερωτική ευχαρίστηση.

Εξηγεί ο γιατρός: 

"Είναι γνωστό ότι ο γυναικείος κόλπος δεν έχει τις ίδιες εκκρίσεις σε όλη τη διάρκεια του μήνα. Εκτός φυσικά από τις ημέρες της περιόδου, ο κόλπος της γυναίκας είναι πλούσιος σε εκκρίσεις τις ημέρες που γίνεται η ωοθυλακιορρηξια, δηλαδή στις «γόνιμες ημέρες» της. Αντίθετα, αμέσως μετά την περίοδο, είναι πιο ξηρός με ελάχιστες ή ακόμα και καθόλου εκκρίσεις, που αυξάνονται και πάλι λίγο πριν την επόμενη περίοδο. Αυτό οφείλεται στις διακυμάνσεις κυρίως των οιστρογόνων, δηλαδή των «γυναικείων» ορμονών κατά τη διάρκεια του «κύκλου» της. Αυτό εξηγεί και την ξηρότητα του κόλπου κατά την εμμηνόπαυση, όταν τα οιστρογόνα ουσιαστικά εξαφανίζονται και η ξηρότητα του κόλπου κάνει την ερωτική επαφή επώδυνη.

Ο φυσικότερος και απλούστερος τρόπος για να μειωθεί η τριβή κατά την ερωτική επαφή είναι η χρήση λιπαντικών, κυρίως σε μορφή κολπικής γέλης (gel). Τα λιπαντικά βοηθούν στην ερωτική  ευχαρίστηση, αλλά πρέπει να είναι συμβατά με τη χρήση προφυλακτικού, να μην έχουν αλλεργιογόνα συστατικά ή χρωστικές, και να μην αλλοιώνουν το φυσιολογικό pH του κόλπου. 

Σχετικά Άρθρα