ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πολλαπλά τα οφέλη του οργασμού στην υγεία

08 Αυγούστου 2022, 07:50

images

Πολλαπλά είναι τα οφέλη του οργανισμού στην υγεία του ανθρώπου, αναφέρουν εμπειρογνώμονες, καθώς οι οργασμοί είναι μία εμπειρία ολόκληρου του σώματος και του νου.

Μάλιστα, η 8η Αυγούστου καθιερώθηκε ως η παγκόσμια ημέρα οργασμού και πρωτογιορτάστηκε το 1998 με πρωτοβουλία του Αμερικανού εικαστικού καλλιτέχνη και ακτιβιστή του σεξ, Άλεξ Χίρκα.

Σύμφωνα με τον Χίρκα, ήταν αναγκαία η καθιέρωση μιας τέτοιας μέρας, στην οποία θα αποθεώνονται ο οργασμός που αποτελεί το ανώτατο στάδιο της σεξoυαλικότητας, αλλά και οι χαρές του σώματος.

Όπως αναφέρει το Global Orgasm, τα σεξουαλικά μας όργανα μπορεί να είναι αυτά που πυροδοτούν τους οργασμούς μας, αλλά το κεντρικό νευρικό σύστημα είναι το σημείο όπου συμβαίνουν οι οργασμοί.

Σύμφωνα με στοιχεία, για το 70% των γυναικών, η ταυτόχρονη άμεση διέγερση της κλειτορίδας κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής είναι απαραίτητη για να φτάσουν σε οργασμό, ενώ ένα άλλο 10% των γυναικών δεν είχαν ποτέ οργασμό.

Αναφορικά με το γιατί ο ανθρώπινος γυναικείος οργασμός είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί από τον ανδρικό οργασμό, είναι ένα θέμα που συζητείται, καθώς μερικοί πιστεύουν ότι ενθαρρύνει τα θηλυκά να επιλέγουν αρσενικά που είναι περιποιητικά, υπομονετικά, αφοσιωμένα και ευφάνταστα αντί να είναι απλώς επιθετικά και μεγαλόσωμα, όπως συμβαίνει με άλλα πρωτεύοντα.

Τα οφέλη του οργασμού στην υγεία

Σε άρθρο στο περιοδικό Vogue, Δρ Monica Grover – οικογενειακός ιατρός και βιοϊατρός ορμονών – αναφέρει ότι η αύξηση των επιπέδων ντοπαμίνης, ωκυτοκίνης, νορεπινεφρίνης και τεστοστερόνης από τους οργασμούς μπορεί να κάνει θαύματα για την ψυχική και συναισθηματική μας ευεξία.

«Αυτές οι ορμόνες και οι χημικές απελευθερώσεις μπορούν να βελτιώσουν συνεργικά τις διαθέσεις και τη γνωστικότητά μας και να μειώσουν το άγχος και τις αντιδράσεις στο στρες», σημειώνει η Δρ Grover.

Επίσης, η δερματολόγος Δρ Macrene Alexiades, στο ίδιο άρθρο, επισημαίνει μια πρόσφατη μελέτη που δείχνει ότι η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας συσχετίστηκε με σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης, ενώ η αυξημένη ροή αίματος και η βουτιά στην κορτιζόλη (ένας πυροδότης της φλεγμονής) είναι ευεργετική και για το δέρμα.

«Πρόσφατες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η ωκυτοκίνη αναστέλλει πραγματικά τη γήρανση του δέρματος», λέει η Δρ Alexiades, η οποία είναι γνωστή σε ορισμένους από τους ασθενείς της ως «Sexiades» για τις θεραπείες του δέρματος που μιμούνται τον οργασμό.

Στο Glamour η πιστοποιημένη σεξοθεραπεύτρια και νευροεπιστήμονας, Nan Wise, εξηγεί περαιτέρω πώς οργασμός ωφελεί την υγεία του ανθρώπου.

Όπως αναφέρει, οι οργασμοί κρατούν μακριά τα δερματικά ξεσπάσματα (σπυράκια). Συγκεκριμένα, δεδομένου ότι οι οργασμοί απελευθερώνουν ωκυτοκίνη (μια ορμόνη που συνοδεύει την ευχαρίστηση) και μειώνουν την κορτιζόλη (που σηματοδοτεί το άγχος), είναι λιγότερο πιθανό να ξεσπάσουν ή να εμφανιστούν εξανθήματα εάν απολαμβάνετε τακτικούς οργασμούς με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι οργασμοί δίνουν ένα λαμπερό ξέπλυμα αυξάνοντας τη ροή του αίματος και του οξυγόνου στο πρόσωπό σας.

Επίσης, οι οργασμοί μπορούν να αυξήσουν την αυτοπεποίθηση του σώματος, καθώς με το να έχετε οργασμούς μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα με το σώμα σας. «Όταν εστιάζουμε στο πόση ευχαρίστηση μπορεί να μας δώσει το σώμα μας, μπορούμε να μάθουμε να συνδέουμε το να είμαστε μέσα στο σώμα μας με ευχαρίστηση», λέει η Wise.

Σημειώνει ακόμη ότι οι οργασμοί βοηθούν στο να κοιμάστε καλύτερα, και αυτό γιατί η ορμόνη προλακτίνη μετά το σεξ σας βοηθά να κοιμάστε πιο γρήγορα και η ωκυτοκίνη και η βαζοπρεσσίνη που απελευθερώνουν οι οργασμοί σας κάνουν να κοιμάστε πιο ήσυχοι.

Ακόμη ένα όφελος που προσφέρουν οι οργασμοί είναι ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι οργασμοί απελευθερώνουν τη χημική ουσία DHEA, η οποία βοηθά στην εξισορρόπηση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, προάγει την υγεία των οστών και βοηθά στην αποκατάσταση των ιστών.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Wise, οι οργασμοί σε κάνουν να νιώθεις πιο χαρούμενος, εξηγώντας ότι η ωκυτοκίνη που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του οργασμού κάνει τους ανθρώπους κυριολεκτικά πιο ευτυχισμένους.

Προσθέτει ακόμη ότι οι οργασμοί ανακουφίζουν από τον πόνο. «Η σεξουαλική διέγερση και ο οργασμός απελευθερώνουν τα φυσικά παυσίπονα του σώματός σας», λέει η Wise.

Εκτός από το να σας κάνει να νιώθετε ευτυχισμένοι, η ωκυτοκίνη μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε τα πάντα, από πονοκεφάλους μέχρι αρθρίτιδα και ανακουφίζουν επίσης τις κράμπες της περιόδου, καταλήγει.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα