ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ποιος οργανισμός είναι πιο γερασμένος στα 50; Του άνδρα ή της γυναίκας;

12 Ιουνίου 2023, 18:00

images

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journals of Gerontology: Series A, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Jyväskylä στη Φινλανδία συνέκριναν τη χρονολογική ηλικία χιλιάδων εθελοντών, δηλαδή τα πραγματικά χρόνια ζωής τους, σε σύγκριση με τη βιολογική τους ηλικία όπως αυτή προκύπτει από εξετάσεις.  

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι οι άνδρες γερνούν γρηγορότερα από τις γυναίκες, με το "ηλικιακό χάσμα" να γίνεται πιο εμφανές στη δεκαετία των 50 ετών- οπότε οι άνδρες ήταν βιολογικά κατά μέσο όρο 4 χρόνια μεγαλύτεροι από τις συνομήλικες γυναίκες-.

Η έρευνα εξέτασε τη βιολογική ηλικία 2.240 διδύμων, τα οποία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες ανάλογα με την ηλικία τους. Η μία ομάδα αφορούσε σε εθελοντές ηλικίας 21-42 ετών, ενώ η άλλη 50-76 ετών. Τα 151 από τα δίδυμα ζευγάρια που μελετήθηκαν, ήταν γυναίκα και άνδρας.

Η βιολογική ηλικία υπολογίστηκε με τη χρήση 4 επιγενετικών δεικτών οι οποίοι αντικατοπτρίζουν τα επίπεδα μεθυλίωσης του DNA. Πρόκειται για ειδικά μόρια, που προσκολλώνται στο DNA των κυττάρων, επιβραδύνοντας την εξέλιξή τους. Συνυπολογίστηκαν κι άλλοι δυνητικοί παράγοντες, όπως τα χρόνια κάθε συμμετέχοντα στην εκπαίδευση, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), καθώς και οι συνήθειες αλκοόλ, καπνίσματος και σωματικής δραστηριότητας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία από τις γυναίκες σε όλες τις ομάδες και όλους τους επιγενετικούς δείκτες. Η διαφορά, η οποία ήταν εμφανής ήδη από τα 20 χρόνια, γινόταν μεγαλύτερη καθώς οι άνθρωποι γερνούσαν, αυξάνοντας το χάσμα από το 1,2 στα 4,3 έτη.

«Ένας γενετικός παράγοντας που θα μπορούσε να εξηγεί αυτή τη διαφορά είναι η παρουσία του οιστρογόνου στον γυναικείο οργανισμό, μίας ορμόνης με ευεργετικές ιδιότητες για τις γυναίκες», ανέφερε καταληκτικά η Δρ Kankaanpää.

Σχετικά Άρθρα