ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας υγιούς σχέσης

26 Φεβρουαρίου 2020, 18:05

images

Είναι κάτι αόριστο αυτό που μας κάνει να νιώθουμε ευτυχισμένοι με έναν άνθρωπο και όχι με κάποιον άλλον, όπως υποστηρίζουν αυτοί που πιστεύουν στην "χημεία"; Ή μήπως είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο, πρακτικό και ...μετρήσιμο όπως πιστεύουν οι πιο ρεαλιστές; Σε αυτό το ερώτημα προσπάθησαν να απαντήσουν ειδικοί και τα αποτελέσματα της έρευνάς τους είναι αναμενόμενα!

Ίσως κάποιος να έχει μεγαλώσει με προβλήματα και να έχει "συνηθίσει" να ακούει επικρίσεις, φωνές, προσβολές και να ανέχεται κακές συμπεριφορές, ζήλια, έλλειψη σεβασμού. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μένει με τον ακατάλληλο σύντροφο επειδή όλα τα παραπάνω προκαλούν μεταξύ τους ερωτικές ...σπίθες. Μένει επειδή θεωρεί ότι αυτό του αξίζει και ότι αυτό πρέπει να ανεχτεί. Και τα περί χημείας, σε σχέσεις που τόσο εσωτερικά στο ζευγάρι όσο και στα μάτια τρίτων, είναι αταίριαστες και δυστυχισμένες, δεν ισχύουν!

Το ζευγάρι για να βρει την ευτυχία, τον ερωτισμό που δεν θα "σβήσει" με το πρώτο φύσημα του ανέμου και τις ωραίες συντροφικές στιγμές, πρέπει να πληροί προϋποθέσεις συμβατότητας που έχουν ως εξής:

-Πρέπει να σέβεται ειλικρινά και έμπρακτα ο ένας το μυαλό και τα "θέλω" του άλλου.

-Πρέπει να έχει αναπτυγμένο "κανάλι" επικοινωνίας και συνεννόησης και να μην χρειάζονται πολλές εξηγήσεις.

-Πρέπει να μοιράζεται κοινά όνειρα για το μέλλον κι όχι να θέλουν διαφορετικά πράγματα.

-Ομοίως πρέπει να έχει κοινά ενδιαφέροντα και παρόμοια αισθητική για τις τέχνες, τις διασκεδάσεις κλπ.

-Πρέπει να τρέχει ο ένας να προλάβει τις ανάγκες του άλλου. Κι αυτό σε καμία περίπτωση να μην γίνεται μονομερώς.

-Πρέπει να αρέσει ο ένας στον άλλον έτσι όπως είναι και έτσι όπως εξελίσσεται καθώς μεγαλώνουν μαζί.

-Πρέπει σε γενικές γραμμές να τους αρέσουν τα ίδια πράγματα στο σεξ, να έχουν κοινές επιθυμίες στο είδος, την συχνότητα κλπ.

Ακόμα και στην αρχή μιας σχέσης, λένε οι ειδικοί, πρέπει να μπορούμε να απαντήσουμε στην ερώτηση "τι σου αρέσει επάνω του/της" όχι τόσο ως προς την εξωτερική εμφάνιση αλλά ως προς τις συμπεριφορές. Αν η απάντηση αυτή δεν μπορεί να δοθεί μετά το δεύτερο ραντεβού, καλύτερα να μην υπάρχει τρίτο, επισημαίνουν. Καθώς κάπως έτσι ξεκινούν για πολλούς και πολλές τα δεινά που διαρκούν μια ζωή!

ΠΗΓΗ

Sciencedirect, Authors Nickola COverall, James KMcNulty

Σχετικά Άρθρα