ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ποια είναι η απολύτως «φυσιολογική» έναρξη της εφηβείας;

09 Νοεμβρίου 2023, 18:00

images

Οι ορμόνες που παράγονται στις ωοθήκες και στα επινεφρίδια στα κορίτσια και στους όρχεις και στα επινεφρίδια στα αγόρια, καθορίζουν τη σεξουαλική ωρίμανση με την είσοδο στην εφηβεία. 

Οι ωοθήκες και οι όρχεις αρχίζουν να ενεργοποιούνται μεταξύ της ηλικίας 8-14 ετών, με την εφηβεία να διαρκεί 4-5 χρόνια στο σύνολό της. 

Τα κορίτσια αλλά και τα αγόρια που στην ηλικία των 14 ετών, δεν παρουσιάζουν εικόνα έφηβου (στα κορίτσια έμμηνος ρύση και ανάπτυξη μαστών, στα αγόρια αύξηση του μεγέθους των όρχεων, και στα δύο φύλλα τριχοφυΐα στις μασχάλες και τα γεννητικά όργανα), οδηγούνται συνήθως σε παιδο-ενδοκρινολόγο ή γυναικολόγο / ουρολόγο για να υποβληθούν στις ακόλουθες εξετάσεις:

Κλινική εξέταση από τον ιατρό και λήψη ιστορικού.

Βιοχημικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί η διακύμανση των ορμονών.

Αντιθέτως, όταν ένα παιδί στα 8-9 χρόνια δείχνει να έχει μπει ήδη στην εφηβεία, η ήβη θεωρείται πρώιμη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο γονέας ίδιου φύλου έχει να διηγηθεί ότι είχε επίσης πρώιμη είσοδο στην εφηβεία κι άρα πρόκειται για κάποιου είδους κληρονομικότητα. 

Χρήσιμο είναι ωστόσο, την κατάσταση να εκτιμήσει ενδοκρινολόγος καθώς ενδέχεται σε κάποια από αυτά τα παιδιά να υποβόσκει πρόβλημα του θυρεοειδούς, μικροαδωνώματα που πιέζουν την υπόφυση, όγκοι των όρχεων ή να ευθύνεται η παχυσαρκία.

Σχετικά Άρθρα