ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Περίεργα "ατυχήματα" που ταλαιπωρούν τους άνδρες

25 September 2020, 18:00

images

Στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν ευαίσθητα σημεία -τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες- που σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιάσουν τραυματισμούς και διαταραχές με έντονο πόνο και κίνδυνο μελλοντικής δυσλειτουργίας. Στον άνδρα, το πιο ευαίσθητο σημείο είναι τα γεννητικά του όργανα.

Η συστροφή του όρχεως είναι μία ιδιαίτερα επείγουσα κατάσταση στην ουρολογία που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Η πάθηση συμβαίνει πιο συχνά στα βρέφη, και εμφανίζεται με δύο μορφές: Συστροφή έξω από τον ελυτροειδή χιτώνα και συστροφή εκτός του ελυτροειδούς χιτώνα (σε όλες τις ηλικίες) και αφορά 1 στους 4000 άνδρες.

Τα συμπτώματα της συστροφής είναι ο πολύ δυνατός πόνος, η ναυτία, η ερυθρότητα στην περιοχή και η διόγκωση. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, ο πόνος υποχωρεί και αυτό είναι ένα κακό σημάδι επειδή μπορεί να σημαίνει νέκρωση του όρχεως.

Από την άλλη πλευρά, το κάταγμα πέους είναι μια ακόμα οδυνηρή εμπειρία κάποιων ανδρών, αφού συνοδεύεται από αφόρητο πόνο και δημιουργία μεγάλου αιματώματος στο πέος. Πρόκειται για επείγουσα χειρουργική πάθηση, αφού η καθυστερημένη αντιμετώπιση (πέραν των 6-8 ωρών) μπορεί να συνοδευτεί με μόνιμη στυτική δυσλειτουργία.

Μια άλλη δύσκολη κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον άνδρα είναι ο εγκολεασμός, δηλαδή η αναδίπλωση του πέους από τα μέσα προς τα έξω. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται επίσης «παγίδευση πέους» και είναι αποτέλεσμα έντονης πρόσκρουσης του μορίου. Δηλαδή συμβαίνει όταν ασκείται τεράστια πίεση στο μόριο, με αποτέλεσμα να «παγιδεύεται» στο γύρω ιστό.

Σχετικά Άρθρα