ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πέντε μύθοι για την αληθινή φιλία που αγγίζουν και τις προσωπικές σχέσεις

17 Φεβρουαρίου 2022, 18:00

images

Συχνά μιλάμε για φιλίες χρησιμοποιώντας κοινοτοπίες όπως «οι καλύτεροι φίλοι είναι για πάντα» και αγνοώντας την πολυπλοκότητα αυτών των σημαντικών σχέσεων. Εδώ είναι πέντε μύθοι για τη φιλία που πρέπει να καταρριφθούν, σύμφωνα με το Psychology Today...

1. Οι φιλίες πρέπει να είναι για πάντα.

Κάποιες φιλίες διαρκούν μια ζωή. Αλλά τις περισσότερες φορές, οι φιλίες αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής. Τα άτομα αλλάζουν, οι τόποι κατοικίας αλλάζουν και αυτό που αναζητούμε σε ένα φίλο, μετατρέπεται σε κάτι άλλο. Πρέπει να ομαλοποιήσουμε την αντίληψη ότι οι φιλίες συχνά τελειώνουν και σβήνουν και αυτό είναι φυσιολογικό.

2. Η αληθινή φιλία σημαίνει ότι τίποτα δεν θα μπει ανάμεσά μας.

Όχι. Η σύγκρουση είναι υγιής και φυσιολογική στη φιλία, όπως συμβαίνει σε κάθε σχέση. Η φιλία είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ πολύπλοκων ανθρώπων με περίπλοκες, μεταβαλλόμενες ανάγκες. Όταν συνδεόμαστε, μερικές φορές συγκρουόμαστε. Αυτό είναι αναμενόμενο. Δεν σημαίνει ότι η φιλία δεν είναι αληθινή ή ότι δεν είναι δυνατή.

3. Φιλία σημαίνει υπόσχεση αιώνιας πίστης.

Οι φιλίες μπορούν να μάς βοηθήσουν να ορθοποδήσουμε στις πιο τραυματικές περιόδους της ζωής μας. Οι φίλοι είναι εκεί όταν το σχολείο μοιάζει ανυπόφορο, όταν η δουλειά δεν πάει καλά και όταν υπάρχουν προβλήματα στην οικογένεια. Αυτή η βαθιά υποστήριξη μπορεί να προκαλέσει μια βαθιά αίσθηση πίστης προς τη φιλία. Αλλά η βοήθεια από έναν φίλο δεν εγγυάται την αιώνια πίστη, εάν η φιλία αρχίσει να χαλάει. Οι φίλοι κερδίζουν ο ένας την πίστη του άλλου μέσω της συνεχούς συμβολής στη σχέση και της συνεργασίας για την ανάπτυξη της φιλίας.

4. Αν τελειώσει μια φιλία, έχω αποτύχει.

Με κάθε τρόπο θρηνήστε μια χαμένη φιλία. Αλλά ορισμένες φιλίες είναι σωστό να τελειώνουν και σε αυτήν την περίπτωση, η επιλογή να τερματίσετε αυτή τη φιλία είναι σημάδι ωριμότητας. Όταν οι φιλίες παύουν να είναι αμοιβαίες, αρχίζουν να αισθάνονται μονόπλευρες ή προσκρούουν σε διαφορετικές ανάγκες και κοσμοθεωρίες, ο τερματισμός μιας φιλίας, ενδεχομένως τοξικής, μπορεί να είναι η πιο υγιής και ώριμη απόφαση.

5. Υπάρχει ένας ιδανικός τύπος φιλίας.

Οι φιλίες έρχονται σε πολλές διαφορετικές μορφές. Μερικοί ξεκινούν στην παιδική ηλικία και συνεχίζουν σε όλη τη ζωή. Άλλες διαρκούν για ένα καλοκαίρι στην κατασκήνωση. Ορισμένες φιλίες είναι εξαιρετικά στενές, ενώ άλλες υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό σε κοινούς κοινωνικούς κύκλους. 

Άλλοι προτιμούν μόνο πιο στενές ή πιο περιστασιακές συνδέσεις. Δεν υπάρχει τέλειο μοντέλο για τη διατήρηση των φιλιών, αρκεί να λειτουργεί για εσάς.


Σχετικά Άρθρα