ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της καλής στύσης

14 Ιανουαρίου 2021, 18:00

images

Είναι γνωστή η σχέση της παχυσαρκίας με το μεταβολικό σύνδρομο και στη συνέχεια και με το σακχαρώδη διαβήτη. Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύνολο μεταβολικών διαταραχών που οδηγούν στην αθηρωμάτωση των αγγείων και στην καρδιαγγειακή νόσο. Σε αυτές περιλαμβάνονται η παχυσαρκία, η δυσλιπιδαιμία, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης. Και κάπου εκεί, χάνεται και η δυνατότητα για καλή στύση...

Όπως εξηγούν από το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων, "κοινός παρονομαστής των διαταραχών αυτών είναι η παρουσία αντίστασης των περιφερικών ιστών (και κυρίως του μυϊκού ιστού) στη δράση της ινσουλίνης. Το μεταβολικό σύνδρομο και πολύ περισσότερο ο σακχαρώδης διαβήτης προκαλούν προβλήματα στη στύση. Πάνω από 40% των διαβητικών θα παρουσιάσουν πρόβλημα, ενώ 10 χρόνια με σάκχαρο αρκούν για να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα στη στύση. Αυτά βέβαια, όταν ο άνδρας αμελήσει το πρόβλημα γιατί και εδώ η πρόληψη σώζει τις στύσεις".

Εξάλλου, οι δύο άλλες παθήσεις που είναι γνωστό ότι σχετίζονται και συντελούν στην απώλεια της στύσης είναι οι καρδιοπάθειες και η κατάθλιψη. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του ΙΜΟΠ, "η κατάθλιψη αυξάνει τις πιθανότητες για καρδιαγγειακό επεισόδιο. Από την άλλη, η κατάθλιψη –και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα- είναι γνωστό αίτιο στυτικής δυσλειτουργίας. Τέλος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη στύση, ενώ συχνά οδηγούν στην κατάθλιψη που επιβαρύνεται και από την αδυναμία επίτευξης στύσης. Ένας φαύλος κύκλος με θνητότητα"!


Σχετικά Άρθρα