ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παχυσαρκία και γονιμότητα δυστυχώς δεν πάνε μαζί

09 Ιουνίου 2023, 18:00

images

Για τις γυναίκες είναι λίγο ως πολύ γνωστό: Οι εξαιρετικά αδύνατες με ποσοστό λίπους κάτω του 15% (συνήθως είναι επαγγελματίες αθλήτριες) και οι παχουλές με δείκτη μάζας σώματος άνω του 30, συνήθως δυσκολεύονται να μείνουν έγκυες και να φέρουν σε πέρας μία φυσιολογική εγκυμοσύνη. Ο λόγος είναι βασικά οι διαταραγμένες ορμόνες που σχετίζονται με τα χαμηλά ή υψηλά ποσοστά λίπους. Για τους άνδρες όμως, μαθαίνουμε ότι ισχύει κάτι παρόμοιο μόλις τα τελευταία χρόνια...

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Human Reproduction, οι παχύσαρκοι άντρες που αδυνάτισαν, διπλασιάζουν την περιεκτικότητα του σπερματικού υγρού σε σπερματοζωάρια. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης ανέλυσαν τις περιπτώσεις 56 ανδρών, από 18 έως 65 ετών, που ακολούθησαν διατροφή οκτώ εβδομάδων αποτελούμενη από μόλις 800 θερμίδες την ημέρα, βασισμένη στο Διατροφικό Πλάνο του Cambridge (Cambridge Weight Plan).

Οι συμμετέχοντες με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) τουλάχιστον 32 πριν από την έναρξη της μελέτης, έχασαν κατά μέσο όρο 16,5 κιλά και παράλληλα ο αριθμός των σπερματοζωαρίων τους αυξήθηκε κατά 41%!

Μάλιστα, όσοι εξ αυτών διατήρησαν σταθερό το βάρος τους για ένα χρόνο, είχαν τελικά διπλάσιο αριθμό σπερματοζωαρίων, σε σύγκριση με την περιεκτικότητα του σπέρματος πριν από την έναρξη της μελέτης. Αντιθέτως, όσοι αύξησαν και πάλι το ποσοστό του λίπους στην περιφέρεια της κοιλιάς, έχασαν τα πλεονεκτήματα της αρχικής απώλειας του βάρους.

«Ήταν έκπληξη για εμάς ότι μία τόσο μεγάλη βελτίωση μπορεί να παρατηρηθεί στην ποιότητα του σπέρματος, παράλληλα με την απώλεια βάρους. Καθώς το 18% των Δανών είναι παχύσαρκοι, αυτά τα στοιχεία μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά», ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια, Δρ Signe Torekov.

Σχετικά Άρθρα