ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παρόμοιες οσμές σώματος ενώνουν τους ανθρώπους

18 Ιουλίου 2022, 18:00

images

Έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ζευγάρια που ένιωσαν τη σύνδεση μεταξύ τους από την πρώτη κιόλας συνάντηση, είχαν την τάση να μυρίζουν παρόμοια, σε σύγκριση με άλλα ζευγάρια.

Η μελέτη ήταν μικρή, με συμμετέχοντα 20 ζευγάρια φίλων που είχαν κάνει ο ένας στον άλλον «κλικ», αλλά οι ειδικοί είπαν ότι υπογραμμίζει ένα απλό γεγονός: Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ασυνείδητα την όσφρηση στην κοινωνική αλληλεπίδραση κι όχι μόνο στη σεξουαλική.

«Αλλά αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει μια συμβολή της όσφρησης στη δημιουργία φιλίας γενικά», είπε η Valentina Parma, ερευνήτρια στο Monell Chemical Senses Center στη Φιλαδέλφεια, η οποία εξέτασε τα ευρήματα. Εξάλλου, σημείωσε, οι άνθρωποι ελέγχουν τακτικά την όραση και την ακοή τους. «Αλλά έχει ελέγξει ποτέ γιατρός την όσφρησή σου;».

Ωστόσο, είναι σαφές ότι η όσφρηση είναι πιο σημαντική στον ανθρώπινο δεσμό από όσο οι άνθρωποι αναγνωρίζουν γενικά. Τα νεογέννητα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, είπε η Valentina Parma. Ενώ η όρασή τους δεν είναι ακόμα έντονη, η όσφρησή τους είναι, και φυσικά,  προτιμούν το άρωμα της μητέρας τους, και το μητρικό της γάλα, πάνω από όλα.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία, ανέφερε χαρακτηριστικά η Parma, ότι η ρομαντική έλξη έχει μια συνιστώσα μυρωδιάς και αυτό είναι πολλά παραπάνω από το αν σάς αρέσει η επιλογή της κολόνιας του νέου ατόμου με το οποίο βγήκατε ραντεβού.

Το να δημιουργήσετε μια ανθρώπινη φιλία είναι, σαφώς, πολύ πιο περίπλοκο από το να μυρίσετε κάποιον. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να λαμβάνουν οπτικές ενδείξεις από τις εκφράσεις του προσώπου και τη γλώσσα του σώματος. Επίσης, νοιάζονται για πράγματα όπως η προσωπικότητα, οι αξίες και οι πεποιθήσεις και οι απόψεις για ταινίες και μουσική.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοούμε την όσφρηση στη φιλία, σύμφωνα με την ερευνήτρια... Πιθανότατα όλοι έχουμε συναντήσει κάποιον με τον οποίο είχαμε άμεση «χημεία» και η όσφρηση μπορεί να έπαιξε ρόλο σε αυτό.




Σχετικά Άρθρα