ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

01 Δεκεμβρίου 2019, 07:20

images

Η 1η Δεκεμβρίου είναι παραδοσιακά αφιερωμένη από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα στην καταπολέμηση του Aids. Η ασθένεια αποτέλεσε μάστιγα στις αρχές της δεκαετίας του 1980, οπότε και εμφανίστηκε στις ΗΠΑ, αλλά σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες φορείς του ιού HIV που την προκαλεί, ζουν επί δεκαετίες υγιείς παίρνοντας απλώς τα φάρμακά τους.

Πρόκειται για μια "κατάκτηση" της Ιατρικής και της Φαρμακολογίας καθώς αν δεν είχε βρεθεί τρόπος να ελεγχθεί ο ιός HIV, θα θρηνούσαμε εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως μέχρι και σήμερα. Η πραγματικότητα αυτή εξάλλου επιβεβαιώνεται καθημερινά στην υποσαχάρια Αφρική όπου η μη πρόσβαση στα σωστά φάρμακα, σκοτώνει χιλιάδες παιδιά και ενήλικες.

Η παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS υπενθυμίζει ότι η σωστή σεξουαλική συμπεριφορά και η λήψη των απαραίτητων μέτρων, όπως η χρήση προφυλακτικού είναι ο μοναδικός τρόπος αποφυγής μετάδοσης του ιού HIV και λοιπών σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, από τα 37,9 εκατομμύρια άτομα που ζουν με HIV στα τέλη του 2018, το 79% εξετάσθηκε , το 62% έλαβε θεραπεία και το 53% κατάφερε να καταστείλει τον ιό HIV με μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης άλλων. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πώς η  βελτίωση των αριθμών οφείλεται στην συμβολή και των χιλιάδων κοινοτικών επαγγελματιών υγείας.

Το δικαίωμα της απρόσκοπτης και καθολικής πρόσβασης στην έγκαιρη λήψη πρώιμης αντιρετροϊκής φαρμακευτικής αγωγής πριν ή αμέσως μετά την έκθεση στον ιό (Pre Exposure και Post Exposure Prophylaxis) αποτελεί ένα μέτρο που έχουν προσαρμόσει αρκετές χώρες του δυτικού κόσμου (ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία, Νορβηγία κ.α.) στις πολιτικές υγείας των κρατών τους, ως στρατηγική πρόληψης κατά της μετάδοσης του ιού HIV στους πολίτες οι οποίοι επιθυμούν να κάνουν λήψη της.

ΠΗΓΗ

WHO

Σχετικά Άρθρα