ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα Άνδρα: Έχει και το «ισχυρό» φύλο τα προβλήματά του

20 Νοεμβρίου 2023, 18:00

images

Παραδοσιακά ο άνδρας ήταν επιφορτισμένος κατ΄ αποκλειστικότητα με τα οικονομικά βάρη της οικογένειας, έπρεπε να είναι επιτυχημένος επαγγελματικά, έπρεπε να δίνει λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας, να προστατεύει τα πιο αδύναμα μέλη της οικογένειας και να στέκεται "βράχος" στήριξης στα παιδιά καθώς μεγάλωναν... Σε μία πιο σύγχρονη "έκδοση", ο άνδρας μοιράζεται μεν τις ευθύνες με τη γυναίκα, αλλά πρέπει να είναι ταυτόχρονα ευχάριστος, νοικοκύρης, με κατανόηση, χιούμορ και να προσέχει την εξωτερική του εμφάνιση... Έχει δηλαδή και το ανδρικό φύλο αντίστοιχα, σύγχρονα προβλήματα με το γυναικείο!

Η Παγκόσμια Ημέρα Άνδρα γιορτάστηκε χθες, με τους περισσότερους να μην γνωρίζουν καν ότι υπάρχει αυτή η ημέρα και με όσους το πληροφορήθηκαν, να την αντιμετωπίζουν με χιούμορ. 

Ο φετινός εορτασμός ωστόσο, δεν είχε τίποτα το αστείο καθώς αφορούσε την ψυχική υγεία... Τα προβλήματα ψυχικής υγείας μεταξύ των ανδρών, είναι ανησυχητικά διαδεδομένα, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναφέρει ότι ένας στους οκτώ άνδρες παγκοσμίως πάσχει από κάποια ψυχική διαταραχή. Ωστόσο, λόγω των παραδοσιακών ρόλων των φύλων που δίνουν έμφαση στη δύναμη και την αυτοπεποίθηση, οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν βοήθεια για την ψυχική τους υγεία, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν ξαφνική επιδείνωση κάποια στιγμή. Μάλιστα, τα ποσοστά αυτοκτονιών είναι σημαντικά υψηλότερα μεταξύ των ανδρών απ' ό,τι στις γυναίκες.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, οι άνδρες οφείλουν να αποτινάξουν το "στίγμα" του δυνατού που δεν έχει ανάγκη από στήριξη και φροντίδα, και να διεκδικήσουν την προσοχή στο πρόσωπό τους από συγγενείς, φίλους και γυναίκες. Όπως και οι γυναίκες, έχουν ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη και εξειδικευμένη φροντίδα όταν νιώσουν ότι οι ευθύνες της ζωής και οι προσδοκίες των ανθρώπων γύρω τους, τούς πνίγουν! 

Σχετικά Άρθρα