ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ουρολοιμώξεις και σεξ: Πώς συνδέονται

29 Αυγούστου 2022, 18:00

images

Η σεξουαλική πράξη όχι μόνο δεν είναι αμέτοχη αλλά αποτελεί τη συχνότερη αιτία ουρολοιμώξεων. Μετά τη σεξουαλική επαφή, οι περισσότερες γυναίκες έχουν ένα σημαντικό αριθμό βακτηρίων στα ούρα τους, τα οποία όμως φυσιολογικά αποβάλλονται σε 24 ώρες. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στους άντρες, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η ούρηση και στα δύο φύλα μετά την επαφή. 

Ένας άλλος λόγος λοιμώξεων με τη σεξουαλική δραστηριότητα, είναι η χρήση λιπαντικών που ερεθίζουν και μεταβάλλουν τη φυσιολογική άμυνα του οργανισμού. Τέλος, η αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή, λόγω της έντονης τριβής, ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων.

Στην εμφάνιση ουρολοίμωξης, συντελεί κάποιες φορές ακόμα και η αντισύλληψη... Ειδικότερα, στις γυναίκες που χρησιμοποιούν διάφραγμα ή σπερματοκτόνες ουσίες για αντισύλληψη, μπορεί να ευνοηθεί η ανάπτυξη των μικροβίων. Αν έχετε πρόβλημα με ουρολοιμώξεις, θα πρέπει να δοκιμάσετε άλλο τρόπο αντισύλληψης.  

Σε γενικές γραμμές, η γυναίκα που είναι ενεργή σεξουαλικά, θα πρέπει όταν επισκέπτεται το γυναικολόγο της να του ζητάει συμβουλές και για την υγιεινή μετά το σεξ αλλά και για τους τρόπους που θα αποφύγει τις ουρολοιμώξεις ειδικά όταν αυτές είναι υποτροπιάζουσες.

ΠΗΓΗ

Με συμβουλές από το ΙΜΟΠ.


Σχετικά Άρθρα