ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Oυρολοιμώξεις και καθημερινότητα των γυναικών

03 Φεβρουαρίου 2023, 18:00

images

Οι απλές ουρολοιμώξεις (UTI) μπορούν να προκαλέσουν προσωπικές, κοινωνικές και επαγγελματικές επιπλοκές στις γυναίκες, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE. Η μελέτη αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι επαναλαμβανόμενες απλές ουρολοιμώξεις μπορούν να επηρεάσουν τη συνολική ποιότητα ζωής μίας γυναίκας με διάφορους σημαντικούς τρόπους. Οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις ορίζονται ως δύο λοιμώξεις εντός 6 μηνών ή τρεις εντός 12 μηνών, σύμφωνα με την Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα διαδικτυακής έρευνας από το 2020 σε 375 γυναίκες άνω των 18 ετών που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από αυτές τις συμμετέχουσες, το 43% εντάχθηκε στην κατηγορία των γυναικών με επαναλαμβανόμενες απλές ουρολοιμώξεις με βάση το αυτοαναφερόμενο ιστορικό. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι οι ουρολοιμώξεις βλάπτουν τις προσωπικές και κοινωνικές δραστηριότητες, όπως:

-Ύπνος (σχεδόν το 67%).

-Σεξ (σχεδόν το 61%).

-Άσκηση (το 52%).

-Οικιακές εργασίες (το 51%).

-Ψυχαγωγία με φίλους (σχεδόν το 47%).

Επιπλέον, οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν το υψηλό κόστος υγείας και το ιατρικό κόστος της ύπαρξης επαναλαμβανόμενων απλών ουρολοιμώξεων: Το άμεσο και έμμεσο κόστος ήταν 1,289 δολάρια ΗΠΑ και 515 δολάρια ΗΠΑ, αντίστοιχα.

Το άμεσο κόστος μπορεί να περιλαμβάνει επισκέψεις στα επείγοντα και θεραπεία με αντιβιοτικά φάρμακα. Οι έμμεσες δαπάνες μπορεί να είναι απώλεια εισοδήματος λόγω απουσιών/αδειών από την εργασία.

Η Δρ Courtenay Moore, ουρολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, αναφέρει ότι αυτή η μελέτη προσθέτει στοιχεία στη συζήτηση για τη σχέση μεταξύ ουρολοιμώξεων και ποιότητας ζωής.

Η ίδια δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δεν προκάλεσαν έκπληξη, καθώς πολλά άρθρα έχουν δείξει αρνητική επίδραση στον αντίκτυπο ενός ατόμου στην ποιότητα ζωής, συμπεριλαμβανομένων των καθημερινών δραστηριοτήτων, της γενικής αντίληψης της υγείας, της σωματικής λειτουργίας, της συναισθηματικής υγείας, της συναισθηματικής ευεξίας και της κοινωνικής λειτουργίας, καθώς και της μειωμένης ποιότητας τόσο των οικείων, όσο και των κοινωνικών σχέσεων και της αυτοεκτίμησης.


Σχετικά Άρθρα