ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ουρολόγος συμβουλεύει τους άνδρες πώς να έχουν πιο υγιή προστάτη

12 Μαρτίου 2024, 18:00

images

«Στην καριέρα μου ως ουρολόγος έχω δει μεγάλες αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης της υπερπλασίας του προστάτη που συμβαίνει φυσιολογικά σε κάθε άνδρα μετά 50 έτη», αναφέρει ο Neil Barber, χειρουργός ουρολόγος με ειδίκευση στην καλοήθη υπερπλασία και άλλες παθήσεις του προστάτη. Όπως σημειώνει, υπάρχουν πολλές φαρμακευτικές και χειρουργικές ή ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες για την καλοήθη νόσο, «αλλά και βασικές κινήσεις πρόληψης που κάθε άνδρας μπορεί να κάνει σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής του για να διατηρήσει τον προστάτη του πιο υγιή».

1. Γυμνάστε τον προστάτη όπως κάθε άλλο μυ

Ο προστάτης είναι ένας αδένας που περιβάλλεται από συνδετικό ιστό που περιέχει πολλές μυϊκές ίνες. Αυτές οι μυϊκές ίνες είναι οι μυς του που ωθούν το σπέρμα κατά την εκσπερμάτιση και φροντίζουν να μην αναμειχθούν τα ούρα με το σπέρμα. Όπως κάθε μυς, έτσι και ο προστάτης χρειάζεται εκγύμναση, εξηγεί ο ειδικός, προκρίνοντας το σεξ ως ιδανική επιλογή. Σημειώνει μάλιστα ότι υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι η συχνή εκσπερμάτιση επιτρέπει στον προστάτη να απομακρύνει ουσίες δυνητικά μολυσματικές και επικίνδυνες για προστατίτιδα, οι οποίες μπορεί να σχετίζονται και με την εμφάνιση όγκων. 

2. Κάντε ποδήλατο ή οποιαδήποτε άλλη άσκηση

«Βελτιώνει την υγεία, ενισχύει τους μύες του πυελικού εδάφους και βοηθά στη διατήρηση χαμηλού βάρους. Αν δεν κάνετε ποδήλατο, τότε το τακτικό περπάτημα, το κολύμπι, το τένις ή η ποδηλασία θα σας βοηθήσουν επίσης. Το να περνάτε περισσότερο χρόνο στον καναπέ έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Συνεπώς μη φοβάστε τη σέλα αλλά τον καναπέ!».

3. Τρώτε πιο σωστά με πολλά λαχανικά και λίγα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως είναι τα αλλαντικά

Η διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, γαλακτοκομικά και κόκκινο κρέας και υψηλή σε φρούτα, λαχανικά και άπαχες πρωτεΐνες, όπως τα ψάρια, μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων του διογκωμένου προστάτη ή και να μειώσουν τον κίνδυνο υπερπλασίας ευθύς εξ αρχής. Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας παραμένει κορυφαίος εχθρός της υγείας του προστάτη λόγω της σχέσης του με τη φλεγμονή.

Πείτε «ναι» σε τρόφιμα με βιταμίνες και μέταλλα που θεωρούνται ευεργετικά για τον προστάτη, όπως καρότα, ντομάτες, σπανάκι, γλυκοπατάτες, μπρόκολο, πορτοκάλια, πεπόνι και ακτινίδια.

4. Πείτε όχι στο συχνό και πολύ αλκοόλ

Η συχνουρία είναι το πλέον κοινό πρόβλημα στους άνδρες με καλοήθη υπερπλασία προστάτη, εξηγεί ο Δρ Barber, υπογραμμίζοντας την λανθασμένη κατανάλωση αλκοόλ ως βασικό υπαίτιο. «Δεν λέω ότι πρέπει να κόψετε το αλκοόλ εντελώς αλλά να πίνετε μικρότερες ποσότητες και ακόμα καλύτερο -ένα ποτήρι κρασί ή ένα τζιν τόνικ αντί για μπίρα- και οπωσδήποτε όχι αργά το βράδυ για οποίον επιθυμεί καλύτερο ύπνο. Μαζί με το αλκοόλ, στα ποτά με διουρητική δράση που θα εντείνουν τις διαταραχές ούρησης, ο γιατρός ζητά προσοχή στην κατανάλωση καφέ, τσάι και ανθρακούχων ποτών.

Σχετικά Άρθρα