ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όταν χάνουμε το σύντροφο, χάνουμε για λίγο και τον έλεγχο της ζωής μας

23 Αυγούστου 2022, 18:00

images

Νέα μελέτη αναφέρει ότι μετά το χωρισμό από μία σοβαρή σχέση, εντείνεται το αίσθημα της απώλειας εξαιτίας της τάσης που έχουμε να βάζουμε τη ζωή μας στον... πάγο.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE, τα άγχη που σχετίζονται με τον τερματισμό μιας σχέσης, βάζουν τη ζωή των ατόμων σε ...αναμονή, εντείνοντας το αίσθημα της απώλειας και της μοναξιάς.

Σε προηγούμενες μελέτες έχει διαπιστωθεί πως όταν νιώθουμε ότι έχουμε τον έλεγχο της ίδιας μας της ζωής, νιώθουμε μεγαλύτερη ικανοποίηση και έχουμε καλύτερη υγεία. Αντίστοιχα, οι υγιείς ρομαντικές σχέσεις συνδέονται στενά με τον αντιλαμβανόμενο έλεγχο. 

Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο Υγείας και Ιατρικής στο Πότσνταμ και το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου ανέλυσαν δεδομένα από τρεις χρονικές περιόδους μιας μελέτης πολλών δεκαετιών για οικογένειες στη Γερμανία. Αξιοποίησαν τις απαντήσεις σε ερωτηματολόγια από το 1994, το 1995 και το 1996, για να αξιολογήσουν τις αλλαγές στον αντιλαμβανόμενο προσωπικό έλεγχο 1.235 άτομων που βίωσαν ένα χωρισμό από το σύντροφό τους, 423 που πήραν διαζύγιο και 437 των οποίων οι σύντροφοι απεβίωσαν.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανέδειξε ότι, στο σύνολό τους, τα άτομα που βίωσαν το χωρισμό παρουσίασαν μείωση του αντιλαμβανόμενου ελέγχου κατά το πρώτο χρόνο μετά το χωρισμό, σταδιακά όμως ανέκαμψαν τα επόμενα χρόνια της ζωής τους. Μεγαλύτερο αίσθημα απώλειας του ελέγχου ένιωσαν οι γυναίκες σε σύγκριση με τους άντρες, ενώ οι νεότεροι ένιωθαν πιο έντονα ότι κρατούσαν τη ζωή στα χέρια τους από τους μεγαλύτερους σε ηλικία.

Αντίθετα, όσοι έχασαν το/ τη συντροφό τους λόγω θανάτου, είχαν μια συνολική αύξηση του αντιλαμβανόμενου ελέγχου κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους μετά την απώλεια και το ίδιο μοτίβο συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους, οι νεότεροι άνθρωποι βίωσαν πιο αρνητικά τις επιπτώσεις της απώλειας του/της συντρόφου στην αίσθηση του προσωπικού ελέγχου.


Σχετικά Άρθρα