ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όταν το "εμείς" γίνεται "εγώ" η σχέση έχει πρόβλημα

09 Φεβρουαρίου 2021, 18:00

images

Mελέτη που δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας οι οποίοι ανέλυσαν 1 εκατομμύριο αναρτήσεις από 6.800 χρήστες στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Reddit, αποκάλυψε τα πρώιμα σημάδια των προθέσεων κάποιου να χωρίσει τον σύντροφό του...  

Η ανάλυση έδειξε ότι η λεκτική επικοινωνία επηρεάζεται από την απόφαση του χωρισμού ως και τρεις μήνες πριν την οριστικοποίησή του, με τις αλλαγές να διαρκούν έως και έξι μήνες μετά. Οδηγός για τα πρωτότυπα συμπεράσματα δεν στάθηκαν στίχοι και και εικόνες αλλά… οι αντωνυμίες.

Οι επικείμενοι χωρισμοί πολλαπλασιάζουν την εμφάνιση των προσωπικών αντωνυμιών «εγώ» και «εμείς», ενώ και τα δύο πρόσωπα της σχέσης υιοθετούν λιγότερο επίσημη γλώσσα, αντικαθιστώντας την με εξομολογητικό και προσωπικό ύφος.

Αυτές οι αλλαγές, εξηγούν οι ειδικοί, υποδηλώνουν μια υποχώρηση της αναλυτικής σκέψης για την εύρεση λύσεων και την επικράτηση της γνωστικής επεξεργασίας των διαθέσιμων πληροφοριών. «Μαρτυρούν ένα βαρύ γνωστικό φορτίο», σχολίασε η υποψήφια Διδάκτωρ Ψυχολογίας και επικεφαλής της μελέτης Sarah Seraj, M.S., αναφορικά με τον μεγάλο όγκο νέων δεδομένων που καλούνται να διαχειριστούν τα υποκείμενα.

Σύμφωνα με την ίδια, οι άνθρωποι με κατάθλιψη ή απλή θλίψη τείνουν στον εγωκεντρισμό και δυσκολεύονται να συσχετιστούν με άλλους. Οι μεταβολές στη λεκτική επικοινωνία παρατηρήθηκαν και σε συζητήσεις για ζητήματα άλλης φύσης από τα αισθηματικά, επιβεβαιώνοντας τη βαθιά επίδραση του χωρισμού ακόμη και σε υποσυνείδητο επίπεδο. Η διάρκειά τους έφτασε τους έξι μήνες για την πλειονότητα των χρηστών, υπήρξαν όμως και περιπτώσεις που χρειάστηκε πάνω από χρόνος για να υπερβούν τη νέα κατάσταση, κάτι που οι ειδικοί αποδίδουν στη συνήθειά τους να επαναλαμβάνουν την ερωτική τους ιστορία.

«Σπάνια δίνουμε προσοχή στις προθέσεις, τα άρθρα ή τις αντωνυμίες που χρησιμοποιούμαι, ωστόσο αυτές οι λειτουργικές λέξεις αλλάζουν όταν βιώνουμε ένα δύσκολο και δυσάρεστο συμβάν και μπορούν να πουν πολλά για τη συναισθηματική και ψυχολογική μας κατάσταση», επεσήμανε η επικεφαλής ερευνήτρια.


Σχετικά Άρθρα