ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όταν εκτιμάμε τον εαυτό μας, απολαμβάνουμε και το σεξ

12 Ιανουαρίου 2021, 18:00

images

Επτά μελέτες δείχνουν ότι η χαμηλότερη σεξουαλική αυτοεκτίμηση επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική ικανοποίηση. Τι άλλο να μάς πουν οι ειδικοί για να καταλάβουμε ότι αυτό που κρύβουμε μέσα μας, εκφράζεται στις προσωπικές μας σχέσεις;

Μελέτες έχουν δείξει ότι η σεξουαλική αυτοεκτίμηση επηρεάζεται αρνητικά από διάφορες εμπειρίες της ζωής, όπως είναι η σεξουαλική θυματοποίηση, οι σωματικές αναπηρίες και τα προβλήματα υγείας. Μια άλλη μελέτη βρήκε ότι η σεξουαλική αυτοεκτίμηση είναι θετικά συνδεδεμένη με τη γενική αυτοεκτίμηση ενός ατόμου.

Πολλοί μπορεί να πιστεύουν ότι οι παντρεμένοι είναι εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής αυτοεκτίμησης, καθώς έχουν ήδη στη ζωή τους έναν άνθρωπο που τους γνωρίζει πολύ καλά και δεν νιώθουν απειλή από αυτόν. Ο ανταγωνισμός είναι χαμηλός και πρότυπα όπως η ομορφιά και η ελκυστικότητα φθίνουν με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, πολλοί πολιτισμοί θεωρούν το γάμο κάτι ιερό, είναι επομένως λογικό οι παντρεμένοι να νιώθουν καλύτερα για τον εαυτό τους.

Τα ευρήματα της νέας αυτής έρευνας, ωστόσο, υποδεικνύουν ότι όλα αυτά δεν ισχύουν στην περίπτωση της σεξουαλικής αυτοεκτίμησης. Αναλύοντας τις απαντήσεις 32.017 ατόμων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι παντρεμένοι έχουν χαμηλότερα επίπεδα σεξουαλικής αυτοεκτίμησης από όλες σχεδόν τις ομάδες που αξιολογήθηκαν. Στο πλαίσιο της σεξουαλικής αυτοεκτίμησης, οι άνδρες που ήταν χωρισμένοι/εν διαστάσει και ζούσαν χωριστά από τη σύντροφό τους και οι άνδρες που δεν είχαν παντρευτεί ποτέ αλλά συζούσαν, κυμαίνονταν σε επίπεδα παρόμοια με τους παντρεμένους άνδρες, ενώ μόνο οι γυναίκες που δεν είχαν παντρευτεί ποτέ αλλά συζούσαν παρουσίασαν χαμηλότερα ποσοστά από τις παντρεμένες. Τα λεπτομερή και πλούσια δεδομένα της έρευνας δείχνουν ότι ακόμα και οι μόνοι άνθρωποι που δεν είχαν παντρευτεί ποτέ τείνουν να αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής αυτοεκτίμησης.


Σχετικά Άρθρα