ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όνειρα και φαντασιώσεις δείχνουν πολλά για τον καθένα μας...

26 Ιανουαρίου 2021, 18:00

images

Τα όνειρά μας σύμφωνα με τον Φρόιντ είναι "η πύλη για το ασυνείδητο" και συχνά αποκαλύπτουν τους ανομολόγητους φόβους, τα εμπόδια που βάζουμε οι ίδιοι στην ζωή μας... Ειδικά τα ερωτικά όνειρα δεν μπορούν να ερμηνευτούν με απόλυτο και γενικευμένο τρόπο καθώς η ερμηνεία τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προσωπική μας ιστορία. Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις δεν αποτελούν εξαίρεση.

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Sex Research διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερα σεξουαλικά όνειρα στην περίοδο της ωορρηξίας, ενώ υπολογίζεται ότι το 4% των ονείρων καταλήγουν σε οργασμό.

Το σεξ με αγνώστους, λόγου χάρη, ενδέχεται να αποτελεί μια ένδειξη της γενικότερης κατάστασης της λίμπιντο. Ο εγκέφαλος στέλνει το μήνυμα ότι οι σωματικές ανάγκες δεν ικανοποιούνται και ότι κάτι μάλλον πρέπει να γίνει γι΄αυτό, διαφορετικά τα σεξουαλικά όνειρα θα αυξηθούν…

Επίσης το σεξ με πρώην συντρόφους συχνά δεν σημαίνει ότι επιθυμεί το άτομο να επιστρέψει στην προηγούμενη σχέση. Η εξήγηση είναι πιθανώς ότι απλά ο εγκέφαλος χρειάζεται λίγο χρόνο για να «ρυθμιστεί» και να δημιουργήσει νέα δίκτυα που θα εμπλέκουν τον νέο ερωτικό σύντροφο. Οπότε χρειαζόμαστε λίγο χρόνο προσαρμογής.  Εάν όμως τα όνειρα με τον πρώην έχουν ακόμη πλουσιότερο σενάριο, τότε ίσως πρέπει να αναρωτηθείτε αν το όνειρο σας αφορά πολύ λιγότερο το σεξ και πολύ περισσότερο τον πόνο της απώλειας και το πένθος της σχέσης που τελείωσε και το οποίο δεν καταφέρατε ακόμη να διαχειριστείτε.

Οι ειδικοί πάντως συστήνουν να μην προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τα πάντα, να εμπιστευτούμε το ένστικτό μας και αν μπορούμε, να κάνουμε κάτι για να βελτιωθεί η ψυχολογία μας. 

Σχετικά Άρθρα