ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θλίψη μετά το σεξ- Που οφείλεται

21 Ιανουαρίου 2020, 18:05

images

Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν χαλαροί και ικανοποιημένοι μετά το σεξ με αποτέλεσμα να δείχνουν ακόμα και χαρούμενοι. Υπάρχουν όμως κάποιοι λίγοι που βιώνουν μια ανεξήγητη θλίψη.

Οι πρώτες σεξολογικές μελέτες έγιναν μόλις το 2015 αρχικά σε γυναίκες από ερευνητές στο Τhe Queensland University of Technology και δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of Sexual Medicine.

Σε αθυτές, σύμφωνα με τους Δρ Brian Bird, Robert Schweitzer και Donald Strassberg, κατά τη σεξουαλική πράξη, εμφανίζεται ορμονική αναταραχή με αυξομειώσεις της ντοπαμίνης. Αλλά μετά τον οργασμό, υπάρχει μια απότομη προσπάθεια σταθεροποίησης η οποία δημιουργεί προβλήματα.

Σύμφωνα με τη International Society for Sexual Medicine, είναι πιθανό η ψυχική ταύτιση με έναν σύντροφο κατά τη διάρκεια του σεξ να είναι τόσο έντονη, ώστε η διακοπή της επαφής μετά την σεξουαλική πράξη να προκαλεί τη θλίψη. 

Κάποιοι ψυχολόγοι εξάλλου, έχουν αναφέρει ότι η ένταση της θλίψης μετά το σεξ είναι υψηλότερη και διαρκεί σε άτομα που βιώνουν αντιφατικά συναισθήματα για το σεξ. Άρα οι παράγοντες που συντελούν στο να δημιουργηθεί ένα θλίψης μετά το σεξ, μπορεί να είναι ορμονικής  ή ψυχολογικής αιτιολογίας.

To περιοδικό «Journal of Sexual Health» δημοσίευσε μια μελέτη που περιγράφει τα βασικά συμπτώματα: Εμφανίζεται αμέσως μετά τον οργασμό και εξαφανίζεται σε λίγα λεπτά ή σε μία - δύο ώρες. Περιγράφεται ως ένα είδος υπαρξιακού κενού και το άτομο θέλει να κλάψει, αλλά χωρίς να μπορεί να εξηγήσει για ποιο λόγο. Κάποιοι αισθάνονται εξάλλου νεύρα και κακή διάθεση και επιθυμούν τη μοναξιά και την ηρεμία τους.  

Σχετικά Άρθρα