ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όλη η αλήθεια για την αντισύλληψη

29 September 2022, 18:00

images

Οι μύθοι που επικρατούν σχετικά με την αντισύλληψη, είναι πάρα πολλοί και συχνά μπορούν να αποβούν μοιραίοι ειδικά για νεαρά κορίτσια.

Ας εξετάσουμε ποιοι είναι οι πιο συχνοί κι ας τους καταρρίψουμε μαθαίνοντας την αλήθεια:

Πρώτος μύθος: Αρχικά, πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι, εάν μία κοπέλα παίρνει από του στόματος αντισυλληπτικά, αυτή και ο σύντροφός της δεν θα νοσήσουν από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Αυτό είναι λάθος. Το "χάπι" μπορεί να προστατεύει από την εγκυμοσύνη, αλλά ένα προφυλακτικό είναι επίσης απαραίτητο προκειμένου να αποφευχθούν τα ΣΜΝ.

Δεύτερος μύθος: ''Εάν ένα μόνο προφυλακτικό προσφέρει υψηλό βαθμό προστασίας έναντι των ΣΜΝ και της εγκυμοσύνης, δύο δεν θα είναι καλύτερα;'' Και πάλι, η απάντηση είναι όχι! Επειδή δύο προφυλακτικά είναι συχνά πιο δύσκολο να εφαρμοστούν σωστά το ένα πάνω στο άλλο και η πρόσθετη τριβή μεταξύ τους μπορεί πραγματικά να προάγει το σπάσιμο του προφυλακτικού και να αυξήσει τις πιθανότητες ακούσιας εγκυμοσύνης.

Τρίτος μύθος: Επιπλέον, δεν είναι καλή ιδέα να αποθηκεύετε προφυλακτικά σε αυτοκίνητα, πορτοφόλια κ.λπ. Αυτές οι συσκευασίες είναι κατασκευασμένες από υλικό που διασπάται κατά την έκθεση στη θερμότητα και την τριβή. Αντίθετα, προτείνεται να αποθηκεύονται σε δροσερά μέρη, όπως τα συρτάρια στην κρεβατοκάμαρά σας.

Τέταρτος μύθος: Εάν ένα προφυλακτικό φορεθεί λανθασμένα την πρώτη φορά και πρέπει να φορεθεί ξανά για σωστή χρήση, το αρχικό προφυλακτικό θα πρέπει να απορριφθεί, καθώς το σπέρμα μπορεί κάλλιστα να έχει έρθει σε επαφή με την επιφάνειά του.

Πέμπτος μύθος: Το μπάνιο μετά το σεξ δεν εμποδίζει την εγκυμοσύνη. Βέβαια, ακόμη και με αντισυλληπτικά, η προστασία ξεκινά μετά από περίπου μία εβδομάδα από τη λήψη του φαρμάκου, οπότε ενημερωθείτε από το γυναικολόγο σχετικά.

Έκτος μύθος: Εάν δύο σύντροφοι κάθονται κοντά, φιλιούνται, αγκαλιάζονται ή αν τα σώματά τους έρχονται σε επαφή ενώ είναι ντυμένοι, δεν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης, καθώς, με αυτόν τον τρόπο τα σπερματοζωάρια δεν φτάνουν στη μήτρα για να γονιμοποιήσουν κάποιο ωάριο.

Αντίθετα, εάν ο άνδρας εκσπερματώσει ακριβώς έξω από τον κόλπο και εάν η κολπική περιοχή είναι υγρή, τα σπερματοζωάρια μπορούν να ''κολυμπήσουν'' μέσα από τον κόλπο και να οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη.

Έβδομος μύθος: Δεν απαιτούνται απαραίτητα περισσότερες από μία πράξεις κολπικής επαφής για να μείνετε έγκυος και καμία σεξουαλική στάση δεν προστατεύει από την εγκυμοσύνη. Για παράδειγμα, το σεξ σε πισίνα ή μπάνιο, ή ενώ στέκεστε όρθιοι, δεν παύει να είναι σεξ, και εφόσον τα σπερματοζωάρια υπάρχουν στον κόλπο ή πολύ κοντά σε αυτόν, μπορεί να προκύψει εγκυμοσύνη και σίγουρα μπορεί να μεταδοθούν ΣΜΝ.

Όγδοος μύθος: Τέλος, η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια μιας εμμηνορροϊκής περιόδου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη, αλλά εάν η περίοδος εμφανιστεί αμέσως μετά τη σεξουαλική πράξη, η εγκυμοσύνη είναι απίθανη.



Σχετικά Άρθρα