ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ολέθριες σχέσεις και ποιους αφορούν

31 Μαρτίου 2022, 18:00

images

Όπως σε όλα στη ζωή, έτσι και στις ερωτικές -σεξουαλικές σχέσεις οι επιλογές μας και όσα είμαστε διατεθειμένοι να "υποστούμε" καθορίζονται από δύο πράγματα: Το χαρακτήρα και την ωριμότητά μας.

Η ωριμότητα και η αυτοεκτίμηση φαίνεται να καθορίζουν τελικά τα πάντα στη ζωή μας. Ίσως να είμαστε άτυχοι ή τυχεροί ως προς την αρχική γνωριμία αλλά το αν θα συνάψουμε σχέση κι αν θα τη διατηρήσουμε μετά τα πρώτα "κακά σημάδια" από το άλλο πρόσωπο, είναι ζήτημα που αφορά το χαρακτήρα μας, την ωριμότητα και την αυτοεκτίμησή μας.

Στις περιπτώσεις κακοποίησης γυναικών - για παράδειγμα- πολλοί βρίσκουν ως εύκολη εξήγηση την κακοποιητική συμπεριφορά που είχε ο πατέρας προς τη μητέρα της γυναίκας όταν αυτή ήταν παιδί. Αλλά τι έχουν να πουν για τις γυναίκες που μεγάλωσαν μέσα σε οικογένειες με σεβασμό και ηρεμία; Γιατί αυτές μένουν με κακοποιητικούς συντρόφους; 

Σύμφωνα με στατιστικές, οι γυναίκες που δεν αντιδρούν από την αρχή στη λεκτική, ψυχολογική ή και σωματική κακοποίηση είναι αυτές που βρίσκονται στην πρώτη τους σχέση ή αυτές που είναι μικρής ηλικίας όταν γνωρίζουν το σύντροφο. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, η έλλειψη ωριμότητας αφήνει το περιθώριο στην άλλη πλευρά να πάρει την "εξουσία" και να εκμηδενίσει την προσωπικότητα της γυναίκας.

Παρόμοια παραδείγματα άλλωστε - αν και σπανιότερα- υπάρχουν και με θύματα άνδρες. Μια κακοποιητική, ελεγκτική, επιθετική γυναίκα που γνώρισαν όταν ήταν ακόμα πολύ νέοι, τούς καταστέλλει την προσωπικότητα και δεν τους αφήνει να ωριμάσουν ομαλά αποκτώντας αυτοεκτίμηση.

Όλες οι ολέθριες σχέσεις φαίνονται πάντως από την αρχή. Είτε πρόκειται για την πρώτη εβδομάδα, είτε για τον πρώτο μήνα της γνωριμίας, ένα έμπειρο μάτι μπορεί να διακρίνει ότι ο ένας εκ των δύο είναι χειριστικός και θέλει να ελέγχει τα πάντα στη σχέση αλλά και στις σκέψεις, τις πράξεις, την ύπαρξη ολόκληρη του άλλου προσώπου. 


Σχετικά Άρθρα