ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι ξηροί καρποί βοηθούν στις σεξουαλικές επιδόσεις

10 Αυγούστου 2020, 18:00

images

Η ημερήσια κατανάλωση 60 γραμμαρίων ξηρών καρπών μπορεί να βελτιώσει τις σεξουαλικές επιδόσεις, αναφέρει νέα ισπανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients.

Η επιστημονική ομάδα από την Μονάδα Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου Rovira i Virgili και του Ερευνητικού Ινστιτούτου Pere Virgili παρατήρησε ότι οι άνδρες που έτρωγαν 60 γραμμάρια ξηρών καρπών καθημερινά είχαν βελτιωμένη σεξουαλική λειτουργικότητα.

Για τον λόγο αυτό οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μελέτη σε υγιή άτομα αναπαραγωγικής ηλικίας ώστε να καθορίσουν αν η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών είχε όντως κάποια επίδραση στην ερωτική τους ζωή. 

Σύμφωνα με παγκόσμια επιδημιολογικά δεδομένα το 2% των ανδρών κάτω των 40 ετών υποφέρει σήμερα από στυτική και σεξουαλική δυσλειτουργία, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στους άνδρες 40-70 ετών είναι 52%. Παράγοντες κινδύνου θεωρούνται το κάπνισμα, η υπερκατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη σωματικής άσκησης, το άγχος και η ανθυγιεινή διατροφή.

Σε παλαιότερη μελέτη η ίδια επιστημονική ομάδα είχε περιγράψει πως συγκεκριμένοι ξηροί καρποί (καρύδια, φουντούκια και αμύγδαλα) βελτιώνουν την ποιότητα του σπέρματος, χωρίς ωστόσο να έχουν έκτοτε προκύψει μελέτες που να τεκμηριώνουν την θετική επίδρασή τους στην σεξουαλική λειτουργία των ανδρών.

Στην εν λόγω τελευταία μελέτη, πήραν δείγμα 83 ατόμων που έκαναν δυτικού τύπου διατροφή (με αρετά ζωικά λιπαρά και ελάχιστα λαχανικά) και τους χώρισαν σε δύο ομάδες: Η μια ομάδα συνέχισε να τρέφεται όπως συνήθως για 14 εβδομάδες και η άλλη ενίσχυσε τη δίαιτά της με καθημερινή κατανάλωση 60 γραμμαρίων καρυδιών, φουντουκιών και αμυγδάλων. Στο τέλος της μελέτης, κάθε άτομο συμπλήρωσε ειδικό ερωτηματολόγιο  για την κατάσταση και τις επιδόσεις στην σεξουαλική του ζωή.

Από την επεξεργασία των απαντήσεων προέκυψε ότι η προσθήκη των συγκεκριμένων ξηρών καρπών σε μια ανθυγιεινή δυτικού τύπου διατροφή, μπορεί να βελτιώσει την ερωτική επιθυμία και την ποιότητα του οργασμού.

Σχετικά Άρθρα