ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι τολμηρές ταινίες πλήττουν την εικόνα των γυναικών

09 Οκτωβρίου 2019, 17:50

images

Πολλές είναι οι μελέτες που δείχνουν ότι οι νέοι άνδρες που βλέπουν πολλές τολμηρές ταινίες, αποκτούν λανθασμένη εικόνα για την γυναικεία σεξουαλικότητα και μπερδεύουν το «φθηνό» σεξουαλικό πρότυπο, με τον ερωτισμό και την θηλυκότητα.

Κάποιοι ερευνητές μάλιστα έχουν εκφράσει την άποψη ότι το πορνό πυροδοτεί τον μισογυνισμό και την σεξουαλική βία.

Αλλά οι τόσο ακραίες απόψεις προκαλούν τις προϋποθέσεις για ακόμα περισσότερες έρευνες πάνω στο θέμα.

Η τελευταία έγινε στο Λας Βέγκας και προσπάθησε να απεικονίσει τις απόψεις των νέων αμερικανών σχετικά με την ισότητα των δύο φύλων.

Στο σχετικό ερωτηματολόγιο απάντησαν 294 άνδρες με μέση ηλικία τα 44 έτη με το 60% να έχει πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης.

Από αυτούς, το 36% παραδέχτηκε ότι βλέπει πορνό κάθε μέρα ακόμα κι αν δεν παρακολουθήσει μια ολόκληρη ταινία αλλά λίγες σκηνές!

Το πρώτο που έκαναν οι ερευνητές ήταν να συγκρίνουν αυτό το ποσοστό (του 36%) με το αντίστοιχο παναμερικανικής μελέτης που είχε γίνει το περασμένο έτος.

Σε αυτήν, το 38% των ανδρών απάντησε «ναι την γνωρίζω» στην ερώτηση αν είχαν δει μια ταινία πορνό που είχε κυκλοφορήσει το ίδιο έτος. Κι αυτό σημαίνει ότι βλέπουν τακτικά πορνό.

Επανερχόμενοι στη μελέτη του Λας Βέγκας, οι ερευνητές έθεσαν στους συμμετέχοντες τα εξής τέσσερα ερωτήματα:

«Μια εργαζόμενη μητέρα μπορεί να έχει καλή σχέση με τα παιδιά της όπως συμβαίνει με μια μητέρα που δεν εργάζεται;».

«Οι περισσότεροι άνδρες είναι πιο ικανοί να ασχοληθούν με την πολιτική σε σχέση με τις γυναίκες;».

«Είναι καλύτερο για όλους αν η γυναίκα ασχολείται με τα οικιακά και ο άνδρας με την εργασία και την καριέρα;».

«Χρειάζεται ιδιαίτερη μέριμνα ώστε οι επιχειρηματίες να προσλαμβάνουν και να προωθούν σε υψηλά πόστα περισσότερες γυναίκες;».

Οι 294 ερωτώμενοι απάντησαν γραπτώς και ανώνυμα και ως εκ τούτου απάντησαν χωρίς να ντρέπονται ή να διστάζουν αυτό που πραγματικά πίστευαν.

Όπως φάνηκε, το κατά μέσον όρο και στις τέσσερις ερωτήσεις το 70% απάντησε υπέρ των γυναικών ενώ το 30% έδωσε απαντήσεις που δείχνουν σεξισμό και προκατάληψη κατά των γυναικών.

Όπως και να έχει, δεν αποδείχτηκε ότι η καθημερινή ενασχόληση με τολμηρές ταινίες προκαλεί μισογυνισμό.

Άλλωστε στις ΗΠΑ γενικά το 70% των ανδρών διαφωνεί με την παραδοσιακή αντίληψη των παλαιότερων γενεών ότι η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι και του άνδρα στην εργασία.

Παρόλα αυτά, η αντίληψη των νέων ανδρών για την γυναικεία εικόνα και σεξουαλικότητα επηρεάζεται αρνητικά από τις ταινίες πορνό τις οποίες οι σεξολόγοι συστήνουν να βλέπει όποιος θέλει σπάνια, προτιμότερο με την συντροφιά του ερωτικού του παρτενέρ και να έχει συνέχεια κατά νου ότι πρόκειται για «σενάρια» και όχι για την πραγματική ζωή.

ΠΗΓΗ: American College of Sexologists

Σχετικά Άρθρα