ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι πρώτες περιπτώσεις ανθεκτικής γονόρροιας εντοπίστηκαν στις ΗΠΑ

26 Ιανουαρίου 2023, 18:00

images

Οι ειδικοί δημόσιας υγείας υποστηρίζουν ότι έχουν βρει δύο περιπτώσεις γονόρροιας που φαίνεται να έχουν μειωμένη ευαισθησία σε κάθε είδος αντιβιοτικό που είναι διαθέσιμο για τη θεραπεία τους. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται στελέχη γονόρροιας τόσο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε συνδυασμό με τη μείωση των συνήθων προληπτικών ελέγχων υγείας, επιβάρυνε την εξάπλωση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων σε όλο τον κόσμο. Αυτές οι λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της γονόρροιας, γίνονται όλο και πιο ανθεκτικές στα αντιβιοτικά που είναι διαθέσιμα για τη θεραπεία τους, ένα πρόβλημα που φαίνεται να αποτελεί τεράστια απειλή για τη δημόσια υγεία.

Παγκοσμίως, οι λοιμώξεις που είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά σκοτώνουν περίπου 700.000 ανθρώπους κάθε χρόνο. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως μέχρι το 2050, εάν δεν ληφθούν μέτρα για να σταματήσει η εξάπλωση ανθεκτικών οργανισμών.

«Η ανησυχία είναι ότι αυτό το συγκεκριμένο στέλεχος κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο, επομένως ήταν θέμα χρόνου να χτυπήσει τις ΗΠΑ», λέει ο Δρ Jeffrey Klausner, κλινικός καθηγητής δημόσιας υγείας στο  Keck School of Medicine του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

«Είναι μια υπενθύμιση ότι η γονόρροια γίνεται όλο και πιο ανθεκτική, ολοένα και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Δεν έχουμε νέα αντιβιοτικά. Δεν έχουμε νέα αντιβιοτικά για τη θεραπεία της γονόρροιας εδώ και χρόνια και χρειαζόμαστε πραγματικά μια διαφορετική στρατηγική θεραπείας», είπε ο Klausner, ο οποίος συμμετέχει στην ομάδα εργασίας του CDC για τη θεραπεία της γονόρροιας.

Ο Klausner ελπίζει να κερδίσει την έγκριση του FDA για μια δοκιμή που θα προσαρμόσει τη θεραπεία με αντιβιοτικά στις γενετικές ευαισθησίες του συγκεκριμένου στελέχους γονόρροιας που μολύνει ένα άτομο. Αυτή ονομάζεται θεραπεία με καθοδήγηση αντίστασης και ο Klausner υποστηρίζει ότι λειτουργεί για τον ιό HIV, τη φυματίωση και ορισμένες άλλες νοσοκομειακές λοιμώξεις, αλλά ποτέ δεν έχει δοκιμαστεί πραγματικά για γονόρροια.


Σχετικά Άρθρα