ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι άνδρες που παίρνουν συμπληρώματα πρωτεΐνης δεν γνωρίζουν ότι επηρεάζουν τη γονιμότητα

08 Δεκεμβρίου 2023, 18:00

images

Οι bodybuilders δεν γνωρίζουν σε μεγάλο βαθμό ότι τα συμπληρώματα πρωτεΐνης που χρησιμοποιούν για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους μπορεί να βλάψουν τη γονιμότητά τους, όπως δείχνει νέα μελέτη. Ειδικότερα, 4 στους 5 άντρες - λάτρεις του γυμναστηρίου (79%) δήλωσαν ότι λαμβάνουν συμπληρώματα πρωτεΐνης ως μέρος του προγράμματος γυμναστικής τους, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Ωστόσο, μόνο το 14% είχε σκεφτεί πως αυτά τα συμπληρώματα - τα οποία περιέχουν υψηλά επίπεδα οιστρογόνων - θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη γονιμότητά τους, ανακάλυψαν οι ερευνητές. «Η υπερβολική ποσότητα γυναικείας ορμόνης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την ποσότητα και την ποιότητα του σπέρματος που μπορεί να παράγει ένας άνδρας», εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής, Meurig Gallagher, επίκουρος καθηγητής που μελετά τη στειρότητα στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι άντρες που λαμβάνουν αυτά τα συμπληρώματα πρωτεΐνης μπορεί επίσης να λαμβάνουν ακούσια στεροειδή, πρόσθεσε ο Gallagher.

«Πολλά συμπληρώματα πρωτεΐνης που είναι διαθέσιμα για αγορά έχουν βρεθεί ότι περιέχουν αναβολικά στεροειδή, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων, συρρικνωμένους όρχεις και στυτική δυσλειτουργία, μεταξύ άλλων», είπε ο Gallagher.

Για αυτή τη μελέτη, ο Gallagher και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν 152 άνδρες που πήγαιναν στο γυμναστήριο πολύ τακτικά. «Διαπιστώσαμε ότι οι άνδρες είναι πραγματικά περίεργοι σχετικά με τη γονιμότητά τους όταν τους ζητηθεί, αλλά δεν το σκέφτονται μόνοι τους – πιθανότατα επειδή στην κοινωνία οι άνθρωποι εξακολουθούν να θεωρούν τη γονιμότητα ως «γυναικείο ζήτημα» και [λανθασμένα] πιστεύουν ότι η γονιμότητα των ανδρών δεν «επηρεάζεται κατά τη διάρκεια της ζωής τους», δήλωσε ο ερευνητής Jackson Brown, καθηγητής αναπαραγωγικής βιολογίας στο Μπέρμιγχαμ, σε ένα πανεπιστημιακό δελτίο ειδήσεων.

Τέλος, περίπου το 28% των ανδρών ερωτηθέντων είπε ότι τα οφέλη της ρουτίνας στο γυμναστήριο και των συμπληρωμάτων ήταν πιο σημαντικά για αυτούς από τη γονιμότητα, ενώ το 38% διαφώνησε. Ο Brown τόνισε ότι τα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι οι bodybuilders πρέπει να εγκαταλείψουν το γυμναστήριο. «Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να μην το βλέπουν αυτό ως λόγο για να μην παραμένουν υγιείς ή να μην ασκούνται», σημείωσε.


Σχετικά Άρθρα