ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι άνδρες ή οι γυναίκες βρίσκουν πιο γρήγορα τον...επόμενο σύντροφο;

22 Φεβρουαρίου 2024, 18:00

images

Aποτελέσματα πολυετούς μελέτης που δημοσιεύονται στο BMJ Journal of Epidemiology and Community Health, αποκαλύπτουν μεταξύ άλλων ότι οι γυναίκες άνω των 50 ετών αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσκολία μετά το διαζύγιο σε σχέση με τους συνομήλικους άνδρες. Μάλιστα όπως φαίνεται, οι άνδρες μέσης και τρίτης ηλικίας που παίρνουν διαζύγιο, συνάπτουν ευκολότερα νέα σχέση και δεν καταφεύγουν συχνά σε ψυχολόγο ή ... αντικαταθλιπτικά.  

Η μελέτη περιέλαβε 228.644 άτομα ηλικίας 50-70 ετών, που πάρει διαζύγιο ή είχαν χωρίσει από μακροχρόνιο δεσμό ή είχε πεθάνει ο σύζυγός τους. Οι 53.460 από τους συμμετέχοντες προχώρησαν στη δημιουργία νέων δεσμών μέσα σε 2-3 χρόνια. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι οι άνδρες δεν παίρνουν ποτέ ή σταματούν πιο εύκολα τη χρήση αντικαταθλιπτικών και προχωρούν σε νέα σχέση συγκριτικά με τις γυναίκες, στις οποίες η χρήση αντικαταθλιπτικών συνέχισε να παρουσιάζει αύξηση τα χρόνια μετά το χωρισμό.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο χωρισμός ή η απώλεια του συντρόφου στη μέση ή προχωρημένη ηλικία, αποτελεί μεγαλύτερη δυσκολία για τις γυναίκες, καθώς οι περισσότερες αντιμετωπίζουν περισσότερα πρακτικά προβλήματα σε σύγκριση με τους άνδρες. «Η μεγαλύτερη αύξηση της χρήσης αντικαταθλιπτικών από τις γυναίκες μπορεί πράγματι να σχετίζεται με το γεγονός ότι το κόστος του χωρισμού βαραίνει περισσότερο τις γυναίκες από ό,τι τους άνδρες», αναφέρει  η επικεφαλής ερευνήτρια και καθηγήτρια Yaoyue Hu από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Chongqing της Κίνας και συνεχίζει: 

«Παράλληλα, το γεγονός ότι οι άνδρες δημιουργούν πιο εύκολα νέες σχέσεις μπορεί να σχετίζεται με το ότι ο γάμος ωφελεί την ψυχική υγεία των ανδρών σε μεγαλύτερο βαθμό, καθώς και με το ότι οι ηλικιωμένοι άνδρες είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν συναισθηματική υποστήριξη από μία νέα σύντροφο ενώ οι γυναίκες είναι γενικά πιο αυθύπαρκτες».

Σχετικά Άρθρα