ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι αναμνήσεις μπορούν να αναβιώσουν μία σχέση

22 Μαΐου 2023, 18:00

images

Αναπολώντας τις πρώτες μέρες της σχέσης σας, ποιες αναμνήσεις και εικόνες σας έρχονται στο μυαλό; Θυμάστε, με αγάπη, την αμηχανία που νιώσατε και οι δύο όταν ξεκινούσατε τις πρώτες σας συνομιλίες; Η ανάμνηση της πρώτης ματιάς που μοιραστήκατε με το/τη σύντροφό σας εξακολουθεί να σας προκαλεί αυτό το «σκίρτημα» που προκάλεσε εκείνη τη στιγμή; Όπως μεταδίδει το Psychology Today, η στοργική ανάμνηση του παρελθόντος, ή «νοσταλγία», είναι μια κατάσταση του μυαλού στην οποία οι άνθρωποι παρασύρονται από τη φύση τους συχνά.

Η παραμικρή υπενθύμιση μιας ανάμνησης θα μπορούσε να σας οδηγήσει στη σκέψη για το πώς το παρελθόν μοιάζει πιο ευχάριστο από το παρόν. Αλλά τι αντίκτυπο έχει αυτό το ταξίδι στο χρόνο στην πραγματική σας ευεξία; Σε ό,τι αφορά τη σχέση σας, η νοσταλγία μπορεί να σας προσφέρει ένα διάλειμμα από την όχι και τόσο ευχάριστη πραγματικότητα που πιθανώς αντιμετωπίζετε στη σχέση σας.

Σύμφωνα με την Julie Swets και τους συνεργάτες του Πανεπιστημίου Texas Christian (TCU), υπάρχουν ψυχολογικά οφέλη από την εμπλοκή σε αυτόν τον τύπο «συναισθηματικής λαχτάρας για το παρελθόν», ο οποίος δεν αφορά απλώς στο να θυμάστε, αλλά να εύχεστε να επιστρέφατε σε αυτές τις μέρες.

Σαφώς, η νοσταλγία θα μπορούσε να έχει και μειονεκτήματα. Πράγματι, όπως οι ερευνητές, στην πραγματικότητα η νοσταλγία είναι μια γλυκόπικρη κατάσταση του μυαλού. Οι υπενθυμίσεις της αδεξιότητάς σας θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αρνητικά συναισθήματα. Ωστόσο, επειδή ο χρόνος γιατρεύει πολλές πληγές, η ευχαρίστηση που σχετίζεται με τη σχέση που τελικά δημιουργήσατε με το/τη σύντροφό σας θα πρέπει να υπερτερεί αυτών των αρνητικών συναισθημάτων.

Σε περιόδους στρες, τα ζευγάρια μπορεί να αρχίσουν να ακολουθούν σε αυτό το μονοπάτι αναμνήσεων των πρώτων ημερών τους, αναφέρουν οι Swets και οι συνεργάτες της. 

Η νοσταλγική σκέψη του παρελθόντος, που ονομάζεται επίσης «σχεσιακή απόλαυση», θα μπορούσε να προσφέρει μία ανάσα απαραίτητη για τη διατήρηση μίας σχέσης. Η δημιουργία θετικών αναμνήσεων, λοιπόν, θα μπορούσε να αναιρέσει ή να ακυρώσει τα αρνητικά συναισθήματα του παρόντος.



Σχετικά Άρθρα