ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θηλαστικό που δεν ζευγαρώνει μέσω διείσδυσης

30 Νοεμβρίου 2023, 18:00

images

Είναι γνωστό ότι οι νυχτερίδες διαφέρουν σε πολλά σημεία από τα υπόλοιπα θηλαστικά. Τώρα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν ένα ακόμη μοναδικό χαρακτηριστικό, με νέο βίντεο να αποκαλύπτει ότι η τρανονυχτερίδα μπορεί να είναι το πρώτο θηλαστικό που είναι γνωστό ότι ζευγαρώνει χωρίς διείσδυση.

Γνωστές και με την επιστημονική ονομασία Eptesicus serotinus, οι τρανονυχτερίδες ζευγαρώνουν, αγγίζοντας η μία τα γεννητικά όργανα της άλλης. Η αρσενική νυχτερίδα χρησιμοποιεί το πέος της περισσότερο σαν βραχίονα για να απομακρύνει μια προστατευτική μεμβράνη από τον αιδοίο της θηλυκής νυχτερίδας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology.

Όπως μεταδίδει το CNN World, οι νυχτερίδες έχουν «απίστευτη» αναπαραγωγική βιολογία που ήταν δύσκολο να μελετηθεί δεδομένης της νυχτερινής και μυστικοπαθούς φύσης πολλών ειδών νυχτερίδων, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Nicolas Fasel, ειδικός στις νυχτερίδες στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης στην Ελβετία. Ωστόσο, χάρη στις προσπάθειες ενός Ολλανδού λάτρη των νυχτερίδων που έστησε 18 βιντεοκάμερες σε μια εκκλησία στην Ολλανδία όπου εμέναν τρανονυχτερίδες, ο Fasel και οι συνεργάτες του μπόρεσαν να αναλύσουν λεπτομερώς 93 περιπτώσεις ζευγαρώματος. Βίντεο με άλλες 4 περιπτώσεις ζευγαρώματος που αφορούσαν το ίδιο είδος προήλθε από συνεργάτες σε κέντρο διάσωσης και αποκατάστασης νυχτερίδων στην Ουκρανία.

«Μπορείτε πραγματικά να δείτε τη συνεύρεση και να δείτε ότι το πέος δεν διεισδύει», είπε ο Fasel. Τα πλάνα έδειξαν ότι τα μισά από τα καταγεγραμμένα περιστατικά ζευγαρώματος διήρκεσαν λιγότερο από 53 λεπτά, ενώ σε μια περίπτωση ένα ζευγάρι νυχτερίδων έμεινε αγκαλιά για περισσότερες από 12 ώρες.

Τέλος, αυτό που παρατήρησαν ο Fasel και οι συνεργάτες του στα βίντεο μπορεί να δώσει λύση σε ένα αναπάντητο εδώ και χρόνια ερώτημα σχετικά με την αναπαραγωγική βιολογία αυτού του είδους νυχτερίδας και άλλων που ανήκουν στην ίδια οικογένεια.

Σχετικά Άρθρα