ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο ρόλος του εντερικού μικροβιώματος στην ενδομητρίωση

06 Φεβρουαρίου 2023, 18:00

images

Περίπου το 10% των γυναικών με έμμηνο ρύση πάσχουν από ενδομητρίωση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Πρόσφατα, ερευνητές στο Baylor College of Medicine εξέτασαν πώς η αλλοιωμένη μικροχλωρίδα του εντέρου μπορεί να παίξει ρόλο στον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η ενδομητρίωση. Το εντερικό μικροβίωμα, μια συλλογή μικροβίων που υπάρχουν στο γαστρεντερικό σωλήνα, θεωρείται ένα πολλά υποσχόμενο θέμα για επιστημονική έρευνα. Η μελέτη αυτή δημοσιεύεται στο Cell Cell Death & Discovery.

Γι' αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές επέλεξαν να μελετήσουν ποντίκια χωρίς μικροβίωμα που έχουν εκτραφεί κανονικά και στη συνέχεια τους έχουν χορηγηθεί αντιβιοτικά ευρέος φάσματος.

Όταν οι ερευνητές μετέφεραν χειρουργικά ιστούς ενδομητρίωσης, τόσο σε ποντίκια της ομάδας ελέγχου, όσο και σε ποντίκια χωρίς  μικροβιακή χλωρίδα, διαπίστωσαν ότι οι βλάβες στα ποντίκια ελέγχου ήταν σημαντικά μεγαλύτερες από τις βλάβες στην άλλη κατηγορία ποντικών. Επιπλέον, μεταξύ των ποντικιών που έλαβαν ενδομητρίωση ενέσιμα, οι βλάβες στα ποντίκια ελέγχου ήταν σημαντικά σοβαρότερες και μεγαλύτερες σε αριθμό από ό, τι στα ποντίκια με μικροβιακή χλωρίδα.

Τα ευρήματα, γράφουν οι ερευνητές στην εργασία τους, υποδηλώνουν ότι η μικροχλωρίδα του εντέρου και οι μεταβολίτες που προέρχονται από μικροβιακή χλωρίδα, διαδραματίζουν ρόλο στην εξέλιξη της ενδομητρίωσης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα ποντίκια με ενδομητρίωση στα οποία χορηγήθηκε κινικό οξύ για 14 ημέρες είχαν ενισχυμένο κυτταρικό πολλαπλασιασμό και ανέπτυξαν μεγαλύτερες αλλοιώσεις ενδομητρίωσης από τα ποντίκια ελέγχου. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στον αριθμό των βλαβών.

Η ερευνητική ομάδα σημειώνει επίσης ότι τα αποτελέσματα από την ανάλυση του περιτοναϊκού υγρού υποδηλώνουν ότι «το εντερικό μικριοβίωμα επηρεάζει την ανάπτυξη ενδομητριωσικών βλαβών, πιθανώς μέσω της διαμόρφωσης των πληθυσμών των περιτοναϊκών ανοσοκυττάρων».

Επιπλέον, οι ερευνητές πραγματοποίησαν αρκετές δοκιμές για να δείξουν ότι η μικροχλωρίδα της μήτρας δεν είναι υπεύθυνη για τις διαφορές στην ανάπτυξη των βλαβών.

«Όταν οι ασθενείς έχουν ενδομητρίωση, οποιοσδήποτε τύπος μικροβιώματος που θα προωθούσε τη φλεγμονή θα έκανε τα πάντα σημαντικά χειρότερα, επειδή θα επέτρεπε στην ενδομητρίωση να πολλαπλασιαστεί», είπε ο Δρ José D. Eugenio-Colón, από το Κέντρο Φροντίδας Ενδομητρίωσης στην Ατλάντα της Τζόρτζια. Ένα μειονέκτημα της μελέτης σε ποντίκια είναι ότι υπάρχουν ανατομικές και φυσιολογικές διαφορές μεταξύ αυτών και των ανθρώπων.

Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα βρίσκεται ήδη στο εργαστήριο για να μελετήσει αν υπάρχουν παρόμοιες αλλαγές στους μεταβολίτες των γυναικών με ενδομητρίωση.


Σχετικά Άρθρα