ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο ψυχικός αντίκτυπος από μια αποτυχημένη πρώτη φορά και πώς να προστατευθούν οι έφηβοι

07 Οκτωβρίου 2021, 18:00

images

Αγόρια και κορίτσια έχουν άγχος για την πρώτη τους φορά όταν πρόκειται για ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή. Κι όσο κι αν συνηθίζουμε να θεωρούμε δύσκολη τη στιγμή αυτή για το κορίτσι, μπορεί να είναι το ίδιο τραυματική και για ένα αγόρι. Ας δούμε ποιοι παράγοντες συμμετέχουν σε αυτό...

Συνήθως όλα πηγαίνουν καλά! Οι περισσότεροι νέοι δηλώνουν ότι δεν ήταν τόσο ...φοβερό όσο περίμεναν και δεν έχουν άδικο, καθώς ειδικά στα κορίτσια, οι πρώτες φορές δεν οδηγούν συνήθως καν σε οργασμό, είτε επειδή το κορίτσι δεν μπορεί να χαλαρώσει, είτε επειδή ο άνδρας δεν γνωρίζει πώς να χειριστεί την απειρία της.

Πάντως έρευνες από την American Sexology Association (Αμερικανική Ένωση Σεξολογίας) δείχνουν ότι για το 80% των ανθρώπων, η πρώτη φορά είναι κάτι που θυμούνται ως ουδέτερη ή ευχάριστη εμπειρία. Για τους υπόλοιπους, υπάρχει πρόβλημα με διαφορετική διαβάθμιση. Κάποιοι δεν ήταν έτοιμοι ψυχολογικά και βρέθηκαν απλά σε δύσκολη θέση. Κάποιοι άλλοι το έκαναν χωρίς να το θέλουν συνειδητά σε πολύ νεαρή ηλικία και αυτό τούς έχει πληγώσει. Ορισμένοι, πιο άτυχοι, το έκαναν με ακατάλληλα πρόσωπα που τους χλεύασαν, τους κακομεταχειρίστηκαν ή τους τρόμαξαν με αποτέλεσμα να έχουν αναπτύξει φοβίες και σεξουαλικές διαταραχές. 

Από τη μελέτη αυτών των περιπτώσεων έχουν βγει τα 5 "μη" της πρώτης φοράς στο σεξ:

1- Την πρώτη φορά επιλέγουμε κάποιον που τον γνωρίζουμε πολύ καλά και τρέφουμε κάποια συναισθήματα για το πρόσωπό του.

2- Δεν κάνουμε σεξ επειδή μάς πιέζει το ταίρι μας. Κάνουμε επειδή το θέλουμε συνειδητά εμείς.

3- Αν είμαστε κάτω από τα 16, καλό είναι να το ξανασκεφτούμε ή να μιλήσουμε με έναν ενήλικα που εμπιστευόμαστε.

4- Δεν ενδίδουμε σε άτομα με μεγάλη διαφορά ηλικίας διότι κινδυνεύουμε να πέσουμε θύματα εκμετάλλευσης σεξουαλικής αλλά και ψυχολογικής καθώς ο μεγαλύτερος έχει την εμπειρία να μάς επιβληθεί.

5- Λαμβάνουμε μέτρα αντισύλληψης και προφύλαξης από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Χρησιμοποιούμε δηλαδή προφυλακτικό καθ' όλη τη διάρκεια της επαφής.

Σχετικά Άρθρα