ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο μισογυνισμός "κρύβει" ψυχολογικό πρόβλημα

07 Φεβρουαρίου 2020, 18:10

images

Μπορεί ένας άνδρας να έχει Χ ή Ψ σεξουαλική προτίμηση που να μην περιλαμβάνει τις γυναίκες. Μπορεί επίσης να είναι ετεροφυλόφιλος αλλά να μην επικοινωνεί καλά με τις γυναίκες. Αλλά αν "αγαπάει" στο γυναικείο φύλο μόνο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που ο ίδιος θεωρεί ως μοναδικά αποδεκτά, και για όλα τα υπόλοιπα τις απορρίπτει, τότε είναι μισογύνης και αυτό είναι το ...μικρότερο από τα προβλήματά του!

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Counselling Psychology, και διεξήχθη μεταξύ 19.453 συμμετεχόντων με επικεφαλής ερευνητή το Δρ Τζόελ Γουόνγκ, και λαμβάνοντας υπόψιν ένδεκα διαστάσεις της αρρενωπότητας, οι άνδρες που βαθιά μέσα τους μισούν τις γυναίκες, έχουν όχι μόνο συγκεκριμένες συμπεριφορές αλλά και συγκεκριμένες ψυχολογικές αιτίες για τις συμπεριφορές αυτές.

Οι ένδεκα διαστάσεις τις οποίες εξέτασαν οι ερευνητές είναι: Κυριαρχία-Γοητεία-Συναισθηματικός έλεγχος-Επίπεδο ομοφοβίας-Ανάληψη κινδύνων -Επιθυμία για απόκτηση κύρους-Γυναικάς-Βιαιότητα-Εξουσία πάνω στις γυναίκες-Προτεραιότητα στην δουλειά-Αυτοδυναμία. Όπως σημειώνουν, όλα τα παραπάνω, συνιστούν συμπεριφορές μισογύνη. Κι όσο πιο έντονα, τόσο πιο μεγάλο το πρόβλημα του άνδρα που έχει στο μυαλό του μόνο ένα "είδος" γυναίκας ως αποδεκτό, Της άβουλης, άτολμης, φοβισμένης, υπάκουης, συναισθηματικά και οικονομικά εξαρτώμενης. Οτιδήποτε παρεκκλίνει από αυτό το ¨πρότυπο" είναι απαράδεκτο και μισητό.

Αυτό το χαρακτηριστικό όμως που έχει άμεση σχέση με την κακή ψυχική υγεία είναι η συμπεριφορά του άνδρα - "γυναικά" που φέρεται με σεξουαλική ασυδοσία και μέσω αυτής, θεωρεί ότι αποκτά εξουσία επάνω στις γυναίκες. 

Όπως λένε οι ειδικοί, αυτοί οι άνδρες έχουν το πιο μεγάλο πρόβλημα για το οποίο μάλιστα σπανίως ζητούν βοήθεια στην ζωή τους, ενώ συνήθως τους καταστρέφει την προσωπική ζωή στερώντας τους από οικογενειακή ευτυχία.

Σχετικά Άρθρα