ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο ισχυρότερος προγνωστικός δείκτης της σεξουαλικής ικανοποίησης

22 Ιουλίου 2022, 18:00

images

Η σεξουαλική ικανοποίηση αναφέρεται από τους περισσότερους ως μια θετική υποκειμενική αξιολόγηση της σεξουαλικής σχέσης τους. Ένα σημαντικό ερώτημα είναι αν μπορεί να προβλεφθεί η σεξουαλική ικανοποίηση, και αν ναι, ποιος θα ήταν ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας.

Σύμφωνα με εργασία που δημοσιεύτηκε στο Journal of Social and Personal Relationships, από τους Vowels και συνεργάτες, η οποία εξετάζει μεμονωμένους και σχεσιακούς παράγοντες προκειμένου να εντοπίσει τον ισχυρότερο προγνωστικό παράγοντα της σεξουαλικής ικανοποίησης, μέσω δύο δειγμάτων μελέτης ίσως και να μπορεί να προβλεφθεί.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι είναι δυνατό να προβλεφθεί το 48%-62% της «διακύμανσης στη σεξουαλική ικανοποίηση χρησιμοποιώντας έναν τυχαίο αλγόριθμο, έως και δύο με τρεις φορές περισσότερο από προηγούμενες μελέτες, ακόμη και μετά τη διαγραφή της ικανοποίησης από τη σχέση από το μοντέλο».

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ικανοποίηση από τη σχέση ήταν ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης της σεξουαλικής ικανοποίησης. Επίσης προγνωστική, αλλά σε μικρότερο βαθμό, ήταν η μοναχική και δυαδική επιθυμία.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στο πρώτο δείγμα που έβλεπαν το σεξ ως κεντρικό μέρος της σχέσης τους και οι συμμετέχοντες που είχαν σεξουαλική επαφή σε τακτική βάση ανέφεραν υψηλότερη ικανοποίηση. Στο δεύτερο δείγμα, που αφορούσε στην αξιολόγηση του ρομαντισμού, το ίδιο ίσχυε για εκείνους που βίωσαν υψηλότερα επίπεδα ρομαντισμού προς τον σύντροφό τους και εμπλέκονταν συχνά σε πιο ιδιαίτερες σεξουαλικές συμπεριφορές.

Τα δεδομένα υποδηλώνουν επίσης την ύπαρξη διαφορών μεταξύ των φύλων στους προγνωστικούς παράγοντες της σεξουαλικής ικανοποίησης. Για παράδειγμα, η αποφυγή της προσκόλλησης (δηλαδή ο φόβος και η δυσφορία ως προς την οικειότητα, την εγγύτητα ή την ανάπτυξη συναισθημάτων) επηρέασε σημαντικά περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες. Οι γυναίκες που είχαν υψηλότερα επίπεδα αποφυγής προσκόλλησης εμφάνισαν χαμηλότερη σεξουαλική ικανοποίηση.

Οι μεταβλητές των συνεργατών ήταν επίσης προγνωστικές. Για τις γυναίκες συμμετέχουσες, η σεξουαλική ικανοποίηση του συντρόφου τους ήταν εξίσου σημαντικός παράγοντας πρόβλεψης για τη δική τους σεξουαλική ικανοποίηση με την ικανοποίηση γενικά από τη σχέση τους. 

Για τους άνδρες, η σεξουαλική ικανοποίηση του συντρόφου είχε πολύ μικρότερη σημασία. Γιατί; Ίσως επειδή οι γυναίκες, σε αντίθεση με τους άνδρες, αναμένεται κοινωνικά να δίνουν προτεραιότητα στην ευχαρίστηση του φίλου ή του συζύγου τους.


Σχετικά Άρθρα