ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ντροπή που εμποδίζει να χαρούμε τον έρωτα

29 Νοεμβρίου 2022, 18:00

images

Μπορεί να θεωρείται φυσιολογική η ντροπή μίας νεαρής κοπέλας όταν τη φλερτάρει για πρώτη φορά ένας άνδρας αλλά και η ντροπή ενός νεαρού έφηβου όταν του αρέσει μία γυναίκα η οποία δείχνει δεκτική... Αλλά όταν έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την εποχή που ήμασταν έφηβοι και οι προσωπικές γνωριμίες μας διέπονται από συστολή, εσωστρέφεια, ντροπή ή και φόβο για όσα ίσως ακολουθήσουν, τότε η κατάσταση γίνεται περίπλοκη.

Η ντροπή που δεν περιορίζεται στη συστολή ενός ατόμου επειδή άκουσε κάτι τολμηρό ή σοκαριστικό ή επειδή κάποιος το είδε σε μία ευαίσθητη προσωπική στιγμή, ειδικά δε η ντροπή στον έρωτα και το σεξ σε άτομα ενήλικα, είναι ένα γεγονός που πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Αυστηρές θρησκευτικές πεποιθήσεις, διαπαιδαγώγηση που δημιούργησε ταμπού και φοβίες για το σεξ από την παιδική ηλικία, μία κακή πρώτη εμπειρία, κατάθλιψη, παθολογική εσωστρέφεια, είναι μερικές μόνο από τις αιτίες του προβλήματος. Αν ισχύει κάτι από τα παραπάνω, τότε το άτομο πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια ειδικού και πιθανότατα να κάνει ψυχοθεραπεία. 

Αν δεν υπάρχει μία σοβαρή αιτία που υποβόσκει και δημιουργεί το πρόβλημα, τότε μπορεί να υπάρχει ένα ζήτημα στην προσωπικότητα και την ιδιοσυγκρασία που επίσης επιδέχεται ψυχολογικής βοήθειας αλλά στις περιπτώσεις αυτές είναι πιο εύκολο να επιλυθούν τα προβλήματα με απλή συμβουλευτική.

Όπως και να έχει, η ντροπή που εκφράζεται με κόκκινα μάγουλα, εφίδρωση, αίσθημα παλμών, απώλεια της δυνατότητας να κοιτάμε στα μάτια τους άλλους και να μιλάμε λογικά ως συνήθως, είναι κάτι που δεν πρέπει να μένει αθεράπευτη. 


Σχετικά Άρθρα